Språkrören Isabella Lövin och Gustav Fridolin vid Miljöpartiets valvaka på Nalen i Stockholm Foto: Maja Suslin/TT

Taktikröster hjälpte Miljöpartiet över riksdagsspärren

Uppdaterad
Publicerad

Det var taktikröster från socialdemokrater och vänsterpartister som räddade Miljöpartiet från att åka ut ur riksdagen. Det visar en eftervalsundersökning som opinionsinstitutet Novus gjort, rapporterar Sveriges Radio.

Runt 20 procent av Miljöpartiets röster var taktikröster enligt Novus.

– Det mest uppseendeväckande är kanske att Miljöpartiet inte hade klarat fyraprocentsspärren om de inte hade fått taktikröster, framförallt från de andra rödgröna partierna, säger Torbjörn Sjöström, vd på Novus, till Sveriges Radio.

Eftersom taktikrösterna kommer vänsterifrån blir det svårt för Miljöpartiet att byta block, menar Torbjörn Sjöström.

– De har ju fler röster som direkt sympatiserar med de andra rödgröna partierna och om man då lyssnar på väljarnas åsikt så kan det vara svårt för de att gå över blockgränsen, menar Torbjörn Sjöström.

Står upp för grön politik

Miljöpartiets partisekretarare Amanda Lind säger till SVT Nyheter att hon är glad över att så många väljare tyckte det var viktigt att hålla MP kvar i riksdagen.

Att de flesta taktikrösterna kommer från vänstersympatisörer påverkar inte Miljöpartiets politik eller dess möjligheter att samverka över blockgränsen, menar hon.

– Vi fortsätter att stå upp för vår gröna politik. Att göra vad vi kan för klimatet, miljön, social rättvisa och för att hålla Sverigedemokraterna borta från inflytande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.