Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det populära kryssningsfartyget Tallink Galaxy ställs in i höst, och hela den svenska besättningen varslas om arbetsbrist. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Tallink varslar 265 personer om uppsägning

Uppdaterad
Publicerad

Rederiet Tallink Silja Lines kommer att hyra ut ytterligare två färjor till Nederländerna för att fungera som tillfälligt boende för flyktingar från Ukraina. Det rör sig om Silja Europa och Galaxy.

Galaxy försvinner därmed helt på linjen Stockholm-Åbo och därför varslas den svenska besättningen om 265 personer om uppsägning på grund av arbetsbrist.

Orsaken är färre passagerare i spåren av pandemin i kombination med ökade priser på bränsle och råvaror till följd av kriget i Ukraina.

– Det här är den linjen där vi har haft svårast att balansera upp efter pandemin och nå tillbaka till de passagerarsiffror som vi behöver, säger Erika Jansson, kommunikationschef på Tallink Silja Lines.

– Framför allt saknar vi fortfarande de internationella gästerna. Det här sammantaget gör att bolaget helt enkelt behöver förbereda sig inför lågsäsongen som alltid kommer höst och vinter.

En linje blir kvar

I dagsläget trafikerar två fartyg från Tallink linjen Stockholm-Åbo, med en morgonavgång och en kvällsavgång. Nu blir det i stället en avgång per dag. Fartyget Baltic Princess kommer fortsätta trafikera linjen Stockholm-Åbo.

– Vi kommer att återkomma så snabbt vi bara kan med mer information och erbjudanden om att boka om till Baltic Princess eller andra alternativ, säger Erika Jansson.

Även kryssningsfärjan Silja Europa, som trafikerar Helsingfors-Tallinn, kommer att hyras ut till Nederländerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.