Talman Andreas Norlén: ”Det finns 400 miljoner skäl att undvika ett extraval” Foto: SVT

Talman Andreas Norlén i SVT:s Agenda

Uppdaterad
Publicerad

I början av nästa vecka kommer talman Andreas Norlén ge besked om nästa statsministeromröstning. De kandidater det står mellan är Ulf Kristersson och Stefan Löfven.
– Jag skulle gärna se att vi undviker en fjärde omröstning som skulle bli väldigt laddad och dramatisk. Då står vi ju vid avgrunden, eller i varje fall ett extra val, säger han i SVT:s Agenda.

Efter fredagens statsministeromröstning där Stefan Löven röstades ned har talmannen fört samtal med partiledarna om vägen framåt. Han upplever inte att något parti har ändrat position under helgen.

– Inte i någon absolut mening. Men de har haft synpunkter på nästa steg i processen och olika tankar om hur processen bör läggas upp, säger han.

Han medger att tiden är knapp om det ska hinnas med ytterligare en statsministeromröstning före juluppehållet.

– Om det ska bli en omröstning på fredag måste förslaget formellt läggas senast onsdag. Då är det inte mycket tid att vinka på, säger han.

Står mellan Kristersson och Löfven

De kandidater det står mellan i nästa omröstning är Kristersson och Löfven, eftersom ingen annan har stigit fram med en önskan om att bli statsminister, säger han.

Andreas Norlén har siktet inställt på att den tredje omröstningen också ska bli den sista.

– Vi har haft två omröstningar där vi i princip på förhand vetat att de skulle misslyckas och det behövdes för att föra processen framåt. Men nu skulle jag gärna se att det blir en omröstning om en kandidat som har förutsättningar att bli vald och att vi undviker en fjärde omröstning som skulle bli väldigt laddad och dramatisk. Då står vi ju vid avgrunden, eller i varje fall ett extra val, säger han.

Inte aktuellt att vänta till EU-valet

Det har ibland spekulerats i om ett eventuellt extra val av praktiska skäl skulle kunna sammanfalla med EU-valet i maj nästa år. Men det tycker inte Andreas Norlén är aktuellt.

– Då skulle jag behöva ha den sista omröstningen den 26 februari och så länge tror jag inte det finns acceptans att vänta vare sig i samhället eller i kammaren.

Valmyndigheten uppskattar att ett extra val skulle kosta ungefär lika mycket som det ordinarie valet i september 2018 – det vill säga ungefär 400 miljoner kronor.

– Det finns 400 miljoner skäl att undvika ett extraval. Jag hoppas att vi kan undvika det, säger Andreas Norlén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Regeringsbildningen

Mer i ämnet