Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Högersidan är överens om att nominera nuvarande talman Andreas Norlén samt SD:s Julia Kronlid. Foto: Nils Petter Nilsson/TT samt Tim Aro/TT

Här är kandidaterna till talmansomröstningen

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 11.00 måndag samlas riksdagen till upprop för att välja talman och tre vice talmän. Under helgen har högerpartierna nominerat moderaten Andreas Norlén även under nästa talmansperiod, och i nuläget stöds nomineringen av samtliga riksdagspartier. Det här vet vi om dagens omröstning:

Valet av talman har har kantats av stor ovisshet efter en turbulent valperiod. Nu står dock klart att högerpartierna nominerar Andreas Norlén till talmanskandidat.

Statsvetaren Linn Mårdstam menar att beskedet från M, L, KD och SD att nominera Andreas Norlén till talman är en signal om att partierna har påbörjat sitt samarbete.

– Man kan tolka det som att de har inlett sitt samarbete. Det är en ganska tydlig signal att de lyckas prata sig samman, säger hon i SVT:s Morgonstudion.

Enligt Linn Mårdstam tyder det mesta på att Andreas Norlén kommer att bli vald.

– Det är högst troligt. Talmansposten är också en förtroendefrågan och han har ett högt förtroende i riksdagen, säger hon.

I dag, måndag, klockan 11.00 inleds valet i riksdagen och än är det inte helt klart när omröstningen kommer att vara avslutad.

Här är de nominerade vice-kandidaterna 

Under valet ska även tre vice talmän att väljas. Sannolikt kommer S egen talmanskandidat Kenneth G Forslund att väljas till förste vice talman.  

Som andre vice talman har M, SD, KD och L nominerat Julia Kronlid. Miljöpartiet har nominerat en egen kandidat, Janine Alm Ericson.  

Till posten som tredje vice talman har V nominerat Lotta Johnsson Fornarve och C har i sin tur nominerat Kerstin Lundgren som tredje vice talman.

Högerpartierna har meddelat att de lägger ner sina röster för förste och tredje vice talman för att “respektera de kandidater som andra partier nominerar till dessa poster”.

Därför är talmansvalet så laddat 

Talmannen är den högsta post som en person kan väljas till i Sverige och rankas högre än statsministern. Formellt sett är det bara kungen som har högre rang än talmannen därför är posten symboliskt viktig och åtråvärd för partierna. Talmannen leder och planerar riksdagens arbete och är själv riksdagsledamot men deltar varken i utskottsarbete, debatter eller omröstningar i kammaren. Talmannen har alltså inget politiskt inflytande. 

I år har valet av talman varit omgärdat av större oklarheter än tidigare. Röstningen är den enda slutna i riksdagen, vilket gör det svårt för partierna att försäkra sig om att deras ledamöter röstar som de bestämt.

De senaste två mandatperioderna har det uppstått stor dramatik kring talmansvalet. När Sverigedemokraternas Björn Söder kandiderade till andre vice talman 2014 röstade nästan alla ledamöter blankt i protest och valet fick göras om både en andra och tredje gång innan han blev vald. 

Så går omröstningen till 

Dagens val kommer ledas av riksdagens ålderspresident Carina Ohlsson (S). Om det bara finns en kandidat till posten väljs den med acklamation – att ledamöterna ropar ja eller nej i kammaren. Finns fler kandidater kan valet hållas med slutna valsedlar om någon begär det. 

Kandidaten måste få mer än hälften av rösterna, annars görs valet om. Vad som kommer att ske under dagen återstår att se. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.