Nomineringen av Julia Kronlid (SD) kritiseras av bland andra Nooshi Dadgostar (V) och Morgan Johansson (S). Foto: Tim Aro/TT, Nils Petter Nilsson/TT, Ali Lorestani/TT

Nomineringen av Kronlid (SD) kritiseras – pekas ut som abortkritiker

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

SD, M, KD och L får utstå hård kritik från politiker på motståndarsidan efter beskedet att de nominerat Julia Kronlid (SD) till posten som riksdagens andre vice talman. Främst handlar det om anklagelser om att riksdagsledamoten arbetat för att begränsa aborträtten.

– Jag tycker det är tråkigt att de skriver så här. Jag är en person som står upp för jämställdhet, säger Kronlid till Aftonbladet om kritiken.

I det pressmeddelande som högerpartierna skickade ut på söndagskvällen beskrivs Julia Kronlid som ”en respekterad riksdagsledamot med lång erfarenhet”. Kronlid valdes in i riksdagen 2010, och har sedan dess bland annat verkat som ledamot i utrikesnämnden och andre vice partiordförande.

SD:s politiska motståndare är dock inte nöjda. Nomineringen kritiseras av bland andra Nooshi Dadgostar (V), Märta Stenevi (MP), Annika Strandhäll (S) och Morgan Johansson (S) som alla skriver på Twitter att Kronlid länge arbetat för att inskränka aborträtten.

”Nu bekänner högern färg”, skriver Morgan Johansson (S) i sitt inlägg.

Flera motioner om aborter

Kritikerna pekar på att Kronlid under sin tid i riksdagen lagt flera motioner som bland andra Annika Strandhäll (S) beskriver som ”abortkritiska”.

Bland de motioner som Kronlid lämnat in till riksdagen på ämnet abort återfinns bland annat förslag om att lagstadga vårdpersonals rätt till samvetsfrihet, att sänka gränsen för fri abort från vecka 18 till vecka 12 samt att genomföra en översyn av den praxis som gäller vid sena aborter.

Den sistnämnda motionen lämndes in så sent som i september 2021, där understryker Kronlid dock att hon ser aborter som en ”viktig möjlighet för kvinnor” och skriver att ”abortlagstiftningen fortsatt ska gälla”.

Till Aftonbladet säger Kronlid att hon inte haft någon uppfattning som avviker från svensk abortlagstiftning.

– Det enda jag fört fram tidigare är enligt den gamla partilinjen som var 12 veckor, säger hon.

Kritiseras för att vara ”kreationist”

Av bland andra Morgan Johansson (S) pekas Kronlid också ut som ”kreationist”, med hänvisning till en intervju som hon gav i Sans magasin 2014. Kronlid beskriver där hur hon vill att evolutionsteorin ska läras ut som en teori av många i skolundervisningen.

– Jag accepterar inte evolutionsteorins påstående att människor härstammar från aporna. Man kan ifrågasätta det vetenskapliga i det eftersom det ligger så långt tillbaka i tiden, sa Kronlid i intervjun.

I dag vill hon inte kommentera uttalandet.

– Det kom upp i ett sammanhang vid en väldigt personlig intervju. Det är helt oväsentligt, säger Kronlid till Aftonbladet.

SVT har sökt Julia Kronlid genom Sverigedemokraternas presstjänst som meddelar att hon kommer att svara på frågor i samband med morgondagens omröstning.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det kan bli politisk strid om andre vice talmansposten” – hör SVT:s Mats Knutsons analys inför talmansvalet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2022

Mer i ämnet