Ny radiodokumentär om omtalade Vipeholmsanstalten

Uppdaterad
Publicerad

1947 inleddes det välkända svenska kariesexperimentet. De som deltog var tvångsintagna på statliga Vipeholmsanstalten i Lund.

– Det handlade om att ge dem väldigt mycket socker i olika former, till exempel extra stora och klibbiga kolor, för man ville framkalla karies, säger Randi Mossige-Norheim, reporter på Sveriges Radio.

På Vipeholmsanstalten i Lund var de intagna obildbara och sinnesslöa, som de kallades. Några av dem valdes ut att delta i kariesexperimentet, vars syfte var att framkalla karies för att lära sig mer om tandhygien. Det kunde Sveriges Radio berätta i dokumentären

– I den mest extrema gruppen fick man 24 specialtillverkade kolor om dagen, att äta i över ett och ett halvt år, säger Randi Mossige-Norheim, reportern bakom dokumentären ”Vipeholmsanstalten – min farbrors hjärna”.

– Kolorna skulle vara extra klibbiga och extra farliga, det var det som var meningen.

Utvecklades munhygienen efter den här forskningen?

Vissa av de intagna som tvingades delta i experimentet var så unga som sex år gamla. Dokumentären i fem delar tar upp de som befann sig på Vipeholm och som fick offra sina tänder för vetenskapen, och deras anhöriga som inte fick veta något.

Resultaten från experimentet, som slog fast sambandet mellan socker och karies, fick genomslag över hela världen.

– Ja, så klart blir det ju andra tankar kring det. Det är klart att även för mig så är det lite omtumlande. Det är ju förståeligt att det är någonting vi inte ska upprepa, säger Peter Lingström, professor i kariologi, till Ekot när han får höra om de nya uppgifterna.

Se Randi Mossige-Norheim berätta om kariesexperimentet i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.