Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reseexpertens bästa tips – Det här ska du tänka på inför vinterresan. Foto: TT/SVT

Tänk på det här innan utlandssemestern

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som många svenskar planerar utlandsresor till höstlov eller jul kommer rapporter om att spridningen av covid-19 ökar i omvärlden. Så hur ska den som längtar efter sol och värme tänka?

Hör rese-experten Kajsa Beausang i klippet ovan.

Enligt Kajsa Beusang behöver utlandsresandet inte vara komplicerat – men under pandemin det är viktigt att göra rätt förberedelser. I Europa gäller de digitala covidpassen som alla vaccinerade kan ladda ned från covidbevis.se.

– Men ska du utanför Europa är det pcr-tester som gäller. Det kan vara för barn så små som ett år. Och eftersom det skiljer sig åt mellan olika länder är det viktigt att i god tid ta reda på vad som gäller.

Beredskap för extra kostnader

Sedan den 1 november har UD inga reserestriktoner på grund av covid-19 kvar (däremot av andra skäl), vilket betyder att hemförsäkringen gäller.

Undantag är enligt Kajsa Beusang att den som vid ankomst till exempelvis Thailand testar positivt för covid  och placeras i karantän själv får stå för kostnaderna.

– Din hemförsäkring eller reseförsäkring kommer förmodligen inte täcka det. Är du beredd att resa måste du även vara beredd att ta merkostnader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer