Tar betalt för vigsel trots förbud

Publicerad

Brudpar tvingas betala tusentals kronor för att gifta sig borgerligt. Trots att det är förbjudet för en vigselförrättare att kräva pengar.

-Det handlar oftast om 2 000-3 000 kronor, någon gång har det varit 5 000 kronor och ibland även krav på gåvor, säger Eva Lundgren Axell, tillsynschef på Länsstyrelsen i Stockholm.

Med omkring femtio anmälningar per år är vigselförrättare som tar betalt ett ökande problem i Stockholms län. När en reporter från Sveriges Radio Stockholm förra året utgav sig för att vilja boka en vigsel uppgav flera vigselförrättare att de tog betalt.

Länsstyrelsen vill nu se över systemet och cirka hundra brudpar kommer att bli uppringda för en kontroll.

-Många vill i dag ha en personlig vigsel med blommor och inbjudningskort som kostar pengar. En del reagerar inte om även vigselförrättaren kräver pengar. Men en vigsel är myndighetsutövning som inte ska kosta, säger Lundgren Axell.

I övriga landet verkar problemet mer sällsynt. En anmälan har kommit in i år i Västra Götaland, enligt länsjurist Ingela Olofsson.

-Vi ringde upp vigselförrättaren och förklarade reglerna. Det ska vara ett hedersuppdrag att viga ett par. Är man inte nöjd med ersättningen får man arbeta för en regeländring i stället, säger hon.

Fakta: Får liten peng från länsstyrelsen

* Länsstyrelserna betalar ut en symbolisk summa till vigselförrättaren på 110 kronor för dagens första vigsel och därefter 30 kronor per vigsel om fler par vigs samma dag.

* Paren kan få lägga ut för resekostnader om bröllopet hålls långt från vigselförrättarens arbetsplats, men ska aldrig behöva betala för själva vigseln.

* Vissa kommuner kräver en administrativ avgift för vigseln, Göteborg tar till exempel 500 kronor. Då går pengarna till kommunen och inte till vigselförrättaren. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.