Forskargruppen har hittat en koppling mellan de neuropsykiatriska symtom som orsakas av TBE och de som framkallas av schizofreni. -Den sammanbindande länken är kynurensyra, säger Lilly Schwieler, forskare vid KI.
Kynurensyra förekommer normalt i låga koncentrationer i hjärnan. Men TBE- drabbade får drastiskt förhöjda halter av substansen i centrala nervsystemet. Samma fenomen uppstår hos schizofrena.
-Vi vet att scizofrena patienter har förhöjda nivåer av kynurensyra. Det ger symptom som påverkar deras minne, deras koncentrationsförmåga och kan ge personlighetsförändringar, säger Lilly Schwieler.
En tredjedel fick personlighetsförändringar
Forskargruppen, som leds av professor Göran Engberg och docent Sophie Erhardt, har tagit del av en studie gjord på TBE-smittade patienter i Litauen, som visar att patienterna har psykiska symptom lång tid efter att de har blivit smittade.
Fler än en tredjedel visade sig ha biverkningar som exempelvis personlighetsförändringar och minnesstörningar.
Forskargruppens förhoppning är att man inom kort ska kunna ta fram ämnen som sänker nivån på kynurensyra. Det skulle kunna få stor betydelse för behandling av båda sjukdomarna, tror Lilly Schwieler.
Schizofreni och TBE
Schizofreni är en psykisk sjukdom som drabbar ungefär en procent av befolkningen i Sverige.
Sjukdomen uppstår oftast hos unga människor just när de är på väg ut i vuxenlivet.
Störningen kan yttra sig på olika sätt. Gemensamt för schizofrena personer är att de saknar kontakt med verkligheten.
Vanliga symptom är att man saknar sjukdomsinsikt, att man tror sig vara förföljd, att man hör röster eller tror att man är en annan person.
Sjukdomen går att bota. Omkring hälften av de som drabbas blir friska.
TBE är en form av hjärnhinneinflammation som påverkar det centrala nervsystemet (CNS).
Symptomen är bl.a. huvudvärk, feber och påverkan på CNS.
TT