Tegmark Wisell bemöter kritiken om nya strategin för testning

Uppdaterad
Publicerad

Trots den ökande smittspridningen tillåter inte smittskyddslagen att alla med symptom på covid-19 testas, enligt Folkhälsomyndighetens nya generaldirektör Karin Tegmark Wisell.  

– Det är inte ändamålsenligt att testa så brett, säger hon i Ekots lördagsintervju. 

Sedan den 1 november rekommenderas inte längre fullvaccinerade att testa sig vid symptom. Inte heller personer som har haft covid-19 det senaste halvåret behöver ta ett test. På grund av den ökande smittspridningen i Sverige har rekommendationen kritiserats. 

Världshälsorganisationen WHO utryckte i veckan en djup oro över de ökande smittonivåerna i Europa och påpekade vikten av fortsatt testning.

Karin Tegmark Wisell menar dock att en bred testning inte skulle vara förenligt med smittskyddslagen. 

– Lagen säger tydligt att de insatser som görs måste vara balanserade mot de konsekvenser vi ser på människors hälsa, säger hon i Ekots lördagsintervju

I smittskyddslagen står det att åtgärder som vidtas inte får ”vara mer långtgående än vad som är försvarligt med hänsyn till faran för människors hälsa”.

Valde en annan strategi

Tegmark Wisell bemöter även den kritik som coronakommissionen har presenterat. Bland annat kommenterar hon uttalandet om att Sverige var alldeles för sena med att testa och smittspåra i början av pandemin.

– Om man testat alla med symtom hade det inte funnits 

testkapacitet kvar till hälso- och sjukvården och äldreomsorgen, säger hon till radion. 

Hon håller med kommissionen om att Sverige valde en delvis annorlunda 

strategi än många andra länder, med mindre ingripande åtgärder. 

Karin Tegmark Wisell förklarar strategin med att Folkhälsomyndighetens uppdrag är att ta hänsyn till hela folkhälsan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.