Tegnell efter danska beslutet: ”Viktigt att vaccinera så många som möjligt”

Uppdaterad
Publicerad

Nyttan överväger fortfarande de eventuella riskerna som Astra Zenecas vaccin kan ha. Det är Sveriges fortsatta inställning efter att Danmark tagit beslut att som försiktighetsåtgärd helt plocka bort Astra Zenecas vaccin ur sitt vaccinationsprogram.

– Risknyttan är väldigt mycket på den positiva sidan, framför allt om man lägger en åldersgräns på 65 år, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i Aktuellt.

Danmark har som hittills enda land tagit beslut om att inte vaccinera någon grupp av sin befolkning med Astra Zenecas vaccin. Detta efter larm om allvarliga biverkningar som uppkommit i ett fåtal fall. De danska myndigheterna understryker dock att detta inte innebär att de går emot europeiska läkemedelsmyndighetens bedömning, de anser fortfarande att Astra Zenecas vaccin är effektivt.

– Det här gör man utifrån sina egna bedömningar om för- och nackdelar. Vi har en situation i Sverige där det är väldigt viktigt för oss att vaccinera så många som möjligt, framförallt de äldre, för att få ett rimligt tryck på vården, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i Aktuellt.

Coronapandemin

– Vi gör samma bedömning som nästan alla av Europas länder. Risknyttan är väldigt mycket på den positiva sidan, framförallt om man lägger en åldersgräns på 65 år, fortsätter Tegnell.

Hör Anders Tegnell i Aktuellt i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet