Totalt ska 144 personer fått sina vaccintider avbokade i Flen under lördagen. Foto: Malin Hoelstad/SvD/TTVisa alla (3)
Visa alla (3)

Tegnell: All anledning att tro att vaccinet fungerar lika bra på deltavarianten

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av coronavirusets deltavariant har stor sannolikhet att fortsätta öka i Sverige, säger statsepidemiolog Anders Tegnell. Ur en vaccinsypunkt säger han dock att det i nuläget inte finns någon anledning till särskild oro för deltamutationen.

Deltavarianten av coronaviruset, med ursprung i Indien, fortsätter sprida sig i Sverige. 207 fall av mutationen har nu rapporterats in från 13 regioner i Sverige. Fallen har framför allt koncentrerats till regionerna Kronoberg, Värmland och Blekinge, där det har förekommit utbrott.

Tegnell: Vaccinet verkar bita på delta

Trots att mutationen stiger i andel betonar statsepidemiolog Anders Tegnell att spridningen fortsatt befinner sig på låga nivåer. Enligt honom finns inte heller någon anledning till oro över att vaccinen inte skulle bita på deltavarianten.

– Vi har all anledning att tro att vaccinet fungerar lika bra för denna variant också, säger Tegnell på torsdagens myndighetsgemensamma pressträff.

Han understryker samtidigt att det är mycket viktigt att även ta den andra vaccinsprutan för att få ett gott skydd mot sjukdomen.

– Deltavarianten har visat med all önskvärd tydlighet att det är viktigt att ta andra sprutan, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hjälper vaccinet lika bra? Jan Albert reder ut tre frågetecken kring den så kallade deltavarianten. Foto: SVT/Fredrik Sandberg/TT

Besked om vaccinering av barn nästa vecka

Folkhälsomyndigheten får frågan om huruvida det kan bli aktuellt med vaccination av barn i Sverige, med anledning av att det tidigare under dagen kom nya rekommendationer från Danmark om att danska barn ska vaccineras mot covid-19 från tolv års ålder.

– Vi arbetar som tidigare med frågan och hoppas kunna komma till ett beslut i nästa vecka, svarar Anders Tegnell.

”Ser en minskning – men är inte över än”

Folkhälsomyndighetens databas Sminet ligger fortsatt nere och statistik över smittfall och dödsfall kan därför inte presenteras heller i dag. Sminet stängdes i söndags till följd av en möjlig säkerhetsbrist och beräknas vara i drift först nästa vecka igen, säger Tegnell.

– Vi kan i diverse andra kanaler och i direktkontakter med regionerna med stor tydlighet säga att minskningen fortsätter i stort sett överallt, säger han.

– Men pandemin är inte över än, varnar Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet