”Från Österrike, som under lång tid inte såg någonting själva, hade vi en stor import till Norden”, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till Sveriges radio. Foto: TT

Tegnell: Italienresenärerna inte största källan till smitta

Uppdaterad
Publicerad

Sportlovsresenärer från Italien var inte den största källan till att smittspridningen i Sverige tog fart. Det säger nu statsepidemiolog Anders Tegnell till Sveriges radio.

Italien är ett av de länder som drabbats hårdast av det nya coronaviruset sett till dödsfall. Den 10 mars sade statsepidemiolog Anders Tegnell till SVT Nyheter att Italien var den ”stora motorn” i smittspridningen i världen.

Men svenskar som reste hem från Italien i samband med sportlovet har inte varit den stora källan till smitta i Sverige, konstaterar han i dag.

Coronapandemin

– När vi tittar tillbaka nu är det inte Italienresenärerna som vi bedömer var den stora introduktionen i Sverige, utan allt annat resande under sportlovet, säger han i Ekots Lördagsintervju.

I stället, säger Anders Tegnell, har smittan framförallt kommit från personer som besökt andra länder – som Storbritannien, USA och Österrike.

– Från Österrike, som under lång tid inte såg någonting själva, hade vi en stor import till Norden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet