Tegnell: Minskad smittspridning inget motiv till att vaccinera barn

Uppdaterad
Publicerad

Vaccinationerna av barn från 12 år kommer inte att bidra till att minska smittspridningen i någon större utsträckning, enligt Anders Tegnell. I stället har Folkhälsomyndigheten utgått från barnens perspektiv.

– Att skydda barn från allvarlig sjukdom är det viktigaste, säger han i SVT:s Morgonstudion.

Som näst sista land i Europa börjar nu Sverige vaccinera barn från 12 år. Fördelarna överväger nackdelarna, enligt Folkhälsomyndigheten. Efter höstlovet ska vaccinationerna dra i gång. Troligtvis kommer det att ske på skolorna.

– Att skydda barn från allvarlig sjukdom är det viktigaste. Vi tror inte att det här kommer att påverka smittspridningen speciellt mycket i samhället som helhet. Det är en relativt liten grupp det handlar om och vi har en hög vaccinationstäckning i andra grupper, så att minska smittspridningen är inget motiv till att vaccinera barn, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i Morgonstudion.

Coronapandemin

Sverige är näst sist i Europa, varför har ni väntat så länge?

– Därför att det är en svår avvägning, många länder har funderat väldigt mycket på detta, bland annat Storbritannien och Norge. Vad som har vägt in i många länder verkar ha varit att man har haft omfattande skolstängningar och nu har väldigt stora behov av att nu hålla skolorna öppna.

Vem bestämmer om ett barn ska få vaccin?

– I slutändan är det föräldrarna, men det är viktigt att man har med sig sina barn i det här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet