Statsepidemiolog Anders Tegnell: Tänk över dina resor i påsk. Foto: TT

Tegnell: Nu är en kritisk fas

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har en successiv uppgång av antalet smittade av covid-19 men det finns fortfarande kapacitet för att ta hand om de sjuka, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på Folkhälsomyndighetens dagliga pressträff. – Mycket talar för att vi följer den flacka kurvan, säger han.

Sverige har nu 3 064 bekräftade fall av det nya coronaviruset och 92 dödsfall. 209 personer vårdas eller har vårdats på intensivvårdsavdelning.

– Det är pressat i Stockholm men det finns kapacitet kvar, och det finns gott om kapacitet i resten av landet, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Som i andra länder är det tydligt att det är personer i gruppen som är över 80 år som har störst risk för att bli allvarligt sjuka eller avlida. Ingen person under 50-årsåldern har dött i Sverige.

USA ett orosmoment

I Europa finns det nu 232 000 bekräftade fall och i världen runt 468 000 fall.

– USA är nu det land som har flest fall och det är vårt stora orosmoment.

För att plana ut kurvan i Sverige jobbar Folkhälsomyndighten vidare med strategier för att försöka få smittspridningen att gå så långsamt som möjligt.

– Vi gör det genom att uppmana folk att man måste stanna hemma om man är sjuk och sedan ytterligare i två dygn. Det är jätteviktigt att komma ihåg.

”Tänk över dina resor i påsk”

Anders Tegnell säger att han sett tendenser på att folk börjat komma tillbaka och det får vi inte hamna i, säger han.

– Nu är en kritisk fas. Vi börjar närma oss påsken och det är viktigt att tänka över sina resor. Åk absolut inte och hälsa på äldre släktingar och åk inte till några event.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet