Tegnell om semestrandet: ”Svenskarna sköter sig”

Uppdaterad
Publicerad

Svenskarna är bra på att följa rekommendationerna och social distansering menar statsepidemiologen Anders Tegnell. Samtidigt fortsätter han att påminna om att inte lätta på rekommendationerna och hur tre scenarier av coronaviruset kan se ut i höst.

Det är hög tid för semester och många svenskar befinner sig på resande fot runt om i landet. Trots att många semestrar i Sverige, vilket kan betyda ett ökat resande, så menar Anders Tegnell att svenskarna är bra på att följa rekommendationerna om distansering och handhygien.

-  Jag är väldigt imponerad och har varit på flera ställen där man har gjort ett jättebra jobb. Jag har varit på stränder där folk har hjälpt till att hålla avstånd och bjudit på handsprit om man behöver. Sen finns det andra ställen där det inte har fungerat lika bra, säger Anders Tegnell till SVT.

Rekommenderar munskydd

Nyligen rekommenderade Europeiska smittskyddsmyndigheten allmänheten att bära munskydd på bland annat tåg och platser där det är svårt att upprätthålla fysisk distans. Det är däremot ingenting som Folkhälsomyndigheten tar efter i nuläget.

-  Vi följer utvecklingen och det finns fortfarande ingen ny kunskap, man omtolkar de få ganska svaga studier som finns. Sen ser situationen olika ut på olika ställen i världen, säger Anders Tegnell och fortsätter:

-  Det är en nödåtgärd när man inte kan göra det som är det bästa och det är att hålla distans.

Tre olika scenarier

Inför hösten spår Folkhälsomyndigheten tre olika scenarior om cornavirusets spridning: scenario 0 där smittspridningen fortsätter att minska som den gör nu, och scenario 1 vilket innebär nya toppar och smittan dyker upp på lokala platser. Det sista, scenario 2, spår en mer utdragen smitta som är jämn över tid. Enligt Folkhälsomyndigheten tror man på scenario 1.

-  Det är den utvecklingen vi ser i många delar av världen, man kommer ner till en ganska låg nivå. Smittan försvinner inte helt, vilket ingen tror på längre. När den kommer och hur stor den blir vet vi inte, men det blir en signal till regionerna och kommunerna att det är den här typen av utveckling som vi måste förbereda oss på, säger Anders Tegnell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.