Tegnell: inte mycket talar för att barn sprider smittan

Uppdaterad
Publicerad

En ny, tysk-engelsk studie visar på att barn kan vara lika smittsamma som vuxna när det gäller coronaviruset. WHO fastslår att det inte är klarlagt hur barn bidrar till smittspridningen, även om man vet att barn tenderar att bli mindre sjuka av viruset, medan Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det ännu inte är klarlagt hur viruset fungerar och att det inte är mycket som talar för att barn är stora smittspridare.

Enligt en ny studie från tyska forskare kan barn vara lika smittsamma som vuxna. Trots det har svenska myndigheter hela tiden varit inne på samma tydliga linje – skolorna ska hållas öppna. Från WHO låter det dock annorlunda, de rekommenderar skolstängningar för att minska smittspridningen.

 – Vi vet ju väldigt lite om smittspridningen i det här, vi vet ju inte vem som har stor roll i det överhuvudtaget. Så det är ju självklart att även barn är oklart. Däremot finns det ju inte mycket som talar för det. Vi ser inga utbrott runt skolor, och vi ser nu att när länder börjar öppna upp nånting så öppnar de skolorna, säger Anders Tegnell.  

Han menar att det ännu inte finns något som pekar på att beslutet att hålla skolorna öppna skulle vara avgörande för smittspridningen.  

 – De stora utbrott vi har sett i världen har alltid handlat om vuxna miljöer. Restauranger, arbetsplatser, kyrkor och liknande. Inte i barnmiljöer.

Inspirerar andra länder

Motargumentet skulle vara att barn har milda symtom av covid-19.  

 – Men vi har ju faktiskt inte heller sett så mycket vuxna som verkar vara drabbade i skolmiljön. De få tillfällen vi har i Sverige då vi sett en spridning i skolorna, då är det helt uppenbart att kollegor har smittat varandra, säger Anders Tegnell.  

Tror du att ni inspirerar andra länder att öppna skolor? 

 – Ja, möjligen. Eftersom vi har haft skolorna öppna hela tiden. Vi vet också att stängda skolor är väldigt problematiskt. Det drabbar barn väldigt mycket, det drabbar framför allt barn som är drabbade på andra olika sätt. Att ha stängda skolor har extremt stora konsekvenser för folkhälsan för barn, på ett sätt som man inte kan ignorera.

Iaktta försiktighet

WHO menar att i länder som sakta påbörjat en öppning av samhället igen och då öppnat förskolor som första steg, bör man iaktta extra försiktighet, då de ännu inte vet hur utvecklingen kommer att se ut.

De länder som är de första att ta detta steg mot ett uppöppnat samhälle, kan hjälpa andra länder i beslutsfattningen om den strategin fungerar, enligt Richard Pebody ledande epidemiolog hos WHO Europa.

– Övervaka situationen, utvärdera noggrant, lär från resultaten och dela med er av dem, det är budskapet här, säger Richard Pebody.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet