Tegnell om trängseln: Varierade jobbtider kan vara en lösning

Publicerad

Trängsel på bussar och tåg är ett problem som bland annat behöver lösas på lokal nivå. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell i SVT:s Aktuellt.
– Kan man sprida skolstart och arbetsstart på stora arbetsplatser finns det stora möjligheter att få en bra situation, säger han.

När semestern sakta börjar lida mot sitt slut och när fler återgår till jobb och skola igen beräknas trängseln öka i kollektivtrafiken och därmed även risken för smittspridning.

– Även om vi har ett bra läge nu finns det en hel del som talar för att det kan förändras snabbt under hösten, säger Anders Tegnell i Aktuellt.

Branschorganisationerna inom kollektivtrafiken håller nu på att ta fram en plan för hur de ska möta hösten, och enligt Anders Tegnell handlar det bland annat om att köra bussar och tåg halvfulla.

”Ska kunna resa tryggt”

– Vi hoppas att det tillsammans med att man försöker arbeta hemma så mycket som det går ska göra att de som verkligen måste åka till arbetet ska kunna göra det på ett tryggt och bra sätt, säger han.

Men trafikregionrådet i Stockholm Kristoffer Tamsons (M) varnar för att vårens trängselåtgärder i kollektivtrafiken inte kommer räcka under hösten, och uppmanar kommuner i hela Sverige att försöka ändra skolstartiderna för att lätta på trycket. Det är ett förslag som även Anders Tegnell tror på.

– Jag tror att med en bra dialog lokalt där man kan sprida skolstart och arbetsstart på stora arbetsplatser finns det stora möjligheter att få en bra situation, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer