Smittan ökar i Europa – stabilt läge i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Spridningen av coronaviruset fortsätter att öka i Europa medan situationen i Sverige är mer stabil. Det sade statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagen, men han varnade för att unga ovaccinerade kan driva smittan.

– Det finns en del tecken på att det håller på att gå upp litegrann, men inte till någon drastisk nivå.

– Europa har stigit först i alla vågor vi haft så det är inte helt förvånande, säger statsepidemiolog Anders Tegnell, som menar att det kommer bli ytterligare en vinter med omfattande spridning av covid-19.

Det mesta talar dock för att Sverige kommer att ha lägre smittspridning än de flesta andra länder i Europa. Just nu är också läget inom vården stabilt, uppger Urban Lindberg, stabschef på Socialstyrelsen.

– Smittade inom hemtjänst och särskilda boenden ligger på ungefär samma nivå som det gjort de senaste veckorna.

Orosmoln

Orosmolnet är 20-40-åringarna, som enligt statistiken inte vaccinerat sig i lika hög grad som andra. Och enligt Tegnell det är förmodligen denna grupp som kommer att driva smittspridningen framgent.

I går kom beskedet att fler ska erbjudas en tredje påfyllnadsdos vaccin mot covid-19 från den 1 november. I ett första steg handlar det om personer över 65 år samt personal som vårdar äldre, men framöver kommer alla över 16 år att erbjudas en tredje dos. Exakt när är dock oklart.

Enligt Sveriges Kommuner och Regioner SKR är det viktigt med god framförhållning från myndigheterna, något man anser att FHM inte haft.

”Väldigt tydliga signaler”

Men enligt Tegnell ska vaccinationerna komma igång redan nästa vecka, och han menar det finns  beredskap i regionerna.

– Vi kommer också vara väldigt tydliga när vi ser signaler på att kunna vaccinera ytterligare grupper.

Som en effekt av högre smittspridning utanför Sveriges gränser förändrar FHM rekommendationen om testning för covid-19 efter utlandsvistelse.

– Även fullvaccinerade som får symptom efter resor i andra länder ska testa sig inom 14 dagar, säger Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.