Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
591 personer har avlidit till följd av coronaviruset, varav 114 tillkommit i statistiken sedan i måndags..

Tegnell: Reglerna gäller även på uteserveringar

Uppdaterad
Publicerad

Sedan ett par dagar tillbaka har antalet nya bekräftade fall av covid-19 per dygn minskat något . ”Ett gott tecken” enligt statsepidemiolog Anders Tegnell. Däremot var han kritisk till trängseln som sker på uteserveringar.
– Reglerna gäller givetvis även vid uteserveringar, påminde han under dagens presskonferens.

Hittills har 591 personer i Sverige dött till följd av covid-19 och 7 693 personer har bekräftats sjuka. Under dagens presskonferens med Folkhälsomyndigheten kände Anders Tegnell sig manad att framhålla vikten av att avstånd uppehålls även på uteserveringar. Ett ansvar som ligger både på näringsidkarna och individerna själva.

– Vi påminner om reglerna för trängsel på uteserveringar och barer, sa han under presskonferensen och tryckte på att detta även gäller när man sitter utomhus ”vilket inte alla verkar ha uppfattat.”

Minskning av antalet nya fall

Av de 7 700 bekräftade fallen har 640 vårdats på IVA någon gång.

– Som ni ser har vi sedan tre, fyra dagar en minskning. De första dagarna var i helgen och vi är vana vid att det minskar då, men sedan hoppar upp igen, sa Anders Tegnell.

Han framhåller att en viss eftersläpning av siffrorna gör att man kan förvänta sig en viss ökning.

– Men det ser i alla fall bra ut att fallet under helgen var större än tidigare och ligger nu kvar på en hyfsad nivå, sa Tegnell och tillade:

– Om den nedgång vi ser nu betyder att vi nått en slags topp låter jag vara osagt. Men det är fortsatt viktigt att vi håller i de här åtgärderna, inte minst nu under påsken.

937 IVA-platser

Taha Alexandersson, ställföreträdande krisberedskapschef på Socialstyrelsen redogjorde för att antalet disponibla IVA-platser i landet var i går eftermiddag var 937 stycken.

– Jag vill påminna om att alla som kommer till sjukhusen med bekräftad covid-19 inte är kritiskt sjuka. Enligt den senaste inrapporteringen är 1208 patienter med bekräftad covid-19 inlagda på landets sjukhus som inte i just nu är i behov av intensivvård. Drygt en fjärdedel av de bekräftade covid-19-patienterna får just nu intensivvård. Den siffran jag har är 423 patienter, sa Taha Alexandersson.

Ökat snitt för avlidna

591 personer har avlidit till följd av coronaviruset, varav 114 tillkommit i statistiken sedan i måndags.  I snitt är det omkring 40 avlidna per dygn.

– Det innebär att snittet har ökat något sedan igår, sa  Anders Tegnell.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet