Ledarna från samtliga riksdagspartier sågs på förhandling för att diskutera lagen om ökad regeringsmakt.

Beslutet: Regeringen får ökad makt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har nu förhandlat fram en ny lagproposition som ger dem utökad makt att fatta beslut i coronarelaterade frågor.

– Vi måste kunna fatta snabba beslut om att stänga ner en färjeterminal eller ett köpcenter om det räddar liv. Det här säkerställer både ett snabbt agerande samt riksdagens inflytande, sa socialminister Lena Hallengren under en presskonferens.

Statsminister Stefan Löfven, vice statsminister Isabella Lövin och socialminister Lena Hallengren höll presskonferens om det nya propositionen på tisdagseftermiddagen.  På förmiddagen hade ett flera timmar långt sammanträde med partiledarna hållits och i mötet med pressen efteråt verkade alla överlag vara nöjda.

Riksdagen har inflytande

Tidigare har oppositionen kritiserat förslaget eftersom de ansåg att riksdagens vetorätt borde framgå. Nu har det förtydligats att regeringens beslut ska gälla direkt, men riksdagen kan häva dessa inom bara ett par dagar.

Den nya lagen gäller tre månader framåt – från 18 april till 30 juni. Stefan Löfven var tydlig med att detta enbart ska vara kopplat till sådant som gäller coronapandemin när smittskyddslagen inte räcker till för att begränsa smittspridningen. Regeringen ges mer makt att till exempel stänga ner olika verksamheter såsom gym, köpcentrum eller restauranger.

– Jag vill passa på att tacka för bra och konstruktiva samtal med de andra partierna, sa Stefan Löfven under presskonferensen.

”Historiskt svår situation”

Oppositionen, framförallt Moderaterna, har dock inte varit helt nöjda med formuleringarna kring ersättning och kompensation för de näringsidkare som drabbas av nedstängning. Stefan Löfven påpekade under presskonferensen att det kommer att ske en konsekvensbedömning vid varje enskilt beslut.

Socialminister Lena Hallengren betonade att vi upplever en historiskt svår situation.

– Vi måste vara beredda på att det kan bli värre – och med det här står vi mycket bättre rustade.

”Regeringen har lyssnat”

– Vi är väldigt nöjda, nu har regeringen fått ett brett stöd för lagstiftning. Regeringen har lyssnat på både oppositionen och Lagrådet. Alla beslut kommer att gå till riksdagen omedelbart, sa Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt efter mötet på tisdagsförmiddagen.

Även Moderaternas ledare Ulf Kristersson, Kristdemokraternas ledare Ebba Busch och Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni var nöjda över att kravet på direkt återkoppling till riksdagen har formulerats tydligare.

– Vi är nöjda med att våra krav har hörsammats. Riksdagen garanteras makt kring de förordningar som regeringen lägger fram. Det vill säga, vi ger dem möjlighet att handla snabbt men vi ger dem inte makt att ensamma fatta beslut, sa Nyamko Sabuni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.