Kaos befaras i Afrika när corona sprider sig

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har tagit fart över hela Afrika – nästan alla länder har nu egna fall. Men medan Sydafrika har mobila test-enheter och för statistik är situationen mycket oklar på resten av kontinenten. Det kan vara mycket värre än de drygt 400 döda som hittills uppgetts för hela kontinenten.

Köerna ringlar sig långa utanför Sowetos matmarknader i Johannesburg. Där, liksom på andra håll, uppmanas folk att hålla avstånd till varandra men det har visat sig vara svårt. Enligt officiella siffror om Coronavirusets spridning är Sydafrika värst drabbat på kontinenten med 1 600 bekräftade fall, i hela Afrika finns 9 000 bekräftade fall.

Sydafrika har dock testat fler. Siffrorna från andra delar av kontinenten är inte lika tillförlitliga. Landets framtid står på spel när människor drabbats här. Universitetsstudenten Angel Goma förväntas sköta sina studier på distans hemifrån.

Coronapandemin

 – Många av oss som bor i låginkomstområden har inte internet hemma så den här situationen påverkar våra liv enormt, berättar Goma för SVT.

”Blir upplopp”

Lagos i Nigeria är också nedstängt, liksom Johannesburg, men där uppges man ha en bråkdel så många smittade. Detta enligt bristfälliga officiella siffror.

– Folk har panik. Vi vet inte vad som kommer att hända och siffrorna fortsätter bara växa, berättar läkaren Joseph Olusina från Lagos.

Han befarar att det kan utbryta oroligheter om myndigheterna inte lyckas hejda spridningen.

– Det kan bli upplopp och demonstrationer. Folk är hungriga och regeringens insatser är bristfälliga, avslutar han.

Se intervjuerna och bilderna på folktomma gator i Sydafrika och Nigeria i klippet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet