Statsepemiolog Anders Tegnell är övertygad om att restriktioner fortfarande är nödvändiga, trots att omikron tycks orsaka lindrigare sjukdom. Foto: TT arkiv

Tegnell: Restriktioner fortsatt nödvändiga

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen ökar snabbt samtidigt som en allt mindre andel av de sjuka behöver intensivvård. Frågan om restriktionerna verkligen behövs blir allt mer aktuell, inte minst bland de svenskar som redan är skeptiska.

Kunskapsläget kring den relativt nya covidvarianten omikron är fortfarande osäkert. Men den forskning som finns antyder att omikron är mer smittsam och att vaccinen ger sämre skydd jämfört med den tidigare deltavarianten.

Samtidigt verkar risken att drabbas av allvarlig sjukdom mindre än tidigare, enligt data från de länder där omikron är vida utbredd, till exempel Storbritannien och Danmark.

– Den verkar ha en låg mortalitet, kommenterar Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomydnigheten (FHM), men understryker att han ännu inte sett tydliga siffror som stärker ett sådant påstående.

Coronapandemin jämförs ibland med säsongsinfluensan och en del som är kritiska till restriktioner pekar på att inga inskränkningar görs för att stoppa den senare. Indikationer på att omikron, som väntas dominera inom kort, är mindre dödlig aktualiserar de invändningarna ytterligare.

”Belastningen på sjukvården central”

Med avstamp i den kritiken, hur rimligt är det att fortsätta med restriktioner?

– Med all respekt för dödsfall och all den sorg som det orsakar så kan man inte bara utgå från antalet döda. Den centrala biten är hur hårt belastad sjukvården är. Får vi en överbelastad sjukvård så får vi så väldigt många andra konsekvenser, säger Anders Tegnell.

Men är vårdbehovet lika stort om människor inte blir svårt sjuka i samma utsträckning?

– Om smittspridningen ökar med tio gånger, och vårdbehovet minskar med hälften, så har du ändå fem gånger högre sjukvårdsbehov. Det är två variabler man måste hålla kontroll på, säger Anders Tegnell och tillägger:

– Det verkar fullt möjligt att omikron möjligen orsakar lite mindre behov av sjukvård på individnivå, men får vi väldigt många fall samtidigt – som man ju har haft i många länder – så kommer det ändå bli en press på sjukvården, säger Anders Tegnell.

”Restriktioner behövs”

Även om det med säkerhet längre fram alltså kommer gå att fastslå att omikron orsakar lindrigare sjukdom än tidigare varianter kommer FHM att fortsatt föreslå åtgärder.

– För att klara av den här perioden med omikron är vår bedömning att det kommer att behövas restriktioner för att hålla smittspridningen nere på en nivå så att den inte orsakar en överbelastad sjukvård.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så effektiva är vaccinen mot omikron: Här är hela listan Foto: Mersiha Ajdinovic/SVT/TT

Den 23 december infördes åter följande restriktioner:

  • Alla bör arbeta hemifrån när arbetet tillåter.
  • På serveringsställen som krogar och restauranger tillåts bara sittande sällskap och krav på avstånd gäller.
  • Allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 20 deltagare får enbart ha sittande publik. Det gäller exempelvis teatrar och konserter, men även gudstjänster. Detta gäller oavsett vaccinationsbevis.
  • För arrangörer som inte har krav på vaccinbevis krävs avstånd mellan sällskap och att sällskapen inte får vara fler än åtta personer. Det totala deltagarantalet får då inte heller överstiga 500 personer.
  • Vid arrangemang större än 500 deltagare inomhus krävs vaccinationsbevis samt maximalt åtta personer per sällskap och en meters avstånd mellan sällskapen.
  • På mässor, handelsplatser och platser för kultur- och fritidsverksamheter måste varje person ha ett utrymme på tio kvadratmeter.
  • Cuper och läger inomhus som inte innebär yrkesmässig utövning avråds. Matcher, träningar, övningar, föreställningar och tävlingar kan fortgå.
  • Vid utbildningar för vuxna rekommenderas att trängsel och stora samlingar ska undvikas. Undervisning på plats är fortsatt huvudregeln, men distans kan användas för att glesa ut i undervisningslokalerna.
  • Utöver det gäller nya föreskrifter om resor sedan den 28 december.

Källa: Folkhälsomyndigheten via TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer