Tegnell: ”Vi har inte ens nått en peak ännu”

Uppdaterad
Publicerad

Smittspridningen fortsätter öka i stora delar av världen. Statsepidemiolog Anders Tegnell menar att det är långt kvar innan pandemin kan vara över.

– Vi har nog fortfarande inte ens nått en peak i den här pandemin, säger han.

Folkhälsomyndigheten rapporterade på tisdagen in 94 nya dödsfall och 17 265 nya bekräftade smittofall i Sverige sedan i fredags i covid-19. Statsepidemiolog Anders Tegnell berättade på tisdagens pressträff att världen ännu inte nått sin peak.

– Vi har nog fortfarande inte ens nått en peak i den här pandemin, utan den kommer med stor sannolikhet att fortsätta utvecklas, säger han.

”Omfattande spridning”

I Sverige syns en liten minskning sedan de allmänna råden införts över nästan hela landet. Men det är för tidigt att andas ut.

– Även om det möjligen ser ut som att det har avstannat lite så bör vi vara försiktiga, vi har fortfarande en omfattande spridning i stora delar av landet, säger han.

Stockholm hårt drabbat

Och allra värst är läget i Stockholm.

– Stockholm ligger på nivåer som är högre än resten av landet, eftersom även andra vågen drabbat Stockholm mer så ligger staden en bit före andra regioner, helt klart, säger Tegnell.

Elva regioner i Sverige är i stabsläge, medan fem regioner är i förstärkningsläge, berättar Thomas Lindén, enhetschef på Socialstyrelsen.

– Samtliga bedömer att det väntas en försämring, både på kort och lång sikt.

Tredje våg på väg?

Samtidigt varnar världshälsoorganisationen WHO nu för en tredje våg av smittspridning i Europa tidigt nästa år. Flera länder utanför Europa, bland annat Sydkorea, säger redan att de är inne i tredje vågen.

– Vi följer fortsatt läget och får väl se hur det utvecklas om det blir en tredje våg, och när den kommer. Det är väldigt svårt att bedöma nu, när vi möjligen är i peaken på andra vågen då vi ser en uppgång i många av Europas länder, säger Anders Tegnell och fortsätter:

– Det här är inte över vad gäller den här vågen heller. Framförallt kommer vi fortsätta jobba som vi gör nu, och förhoppningsvis har vi ett vaccin som kan hjälpa oss skydda den äldre delen av befolkningen.

Här kan du se hela sändningen från presskonferensen!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.