Tegnell: Vi ser en utplaning och att epidemin kan flytta ut från Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Det ser ut som att coronaepidemin är på väg att flytta från Stockholm ut i landet menar Folkhälsomyndighetens Anders Tegnell i dag.

– Det sker en avplaning i Stockholm just nu men vi börjar se en viss ökning i resten av landet, säger Tegnell.

– Vi är i mer av ett platåläge än tidigare, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, Folkhälsomyndigheten om läget just nu vad gäller coronaspridningen i Stockholmsregionen på dagens presskonferens.

Enligt Tegnell närmar sig Stockholm värdet ”1”, alltså att en person i snitt endast smittar en annan person.

– Nu verkar vi ha ett stabilt läge kring 1 där vi varken har en ökning eller en minskning av antalet smittade, säger Tegnell som drar slutsatsen att Stockholm har nått ganska långt i epidemin och att vidtagna åtgärder har gett effekt.

– Vi jobbar fortfarande med att försöka plana ut kurvan. Och Stockholms kurva har en ganska flack karaktär, säger Anders Tegnell.

Antalet nyinlagda på IVA ligger på en konstant nivå. Hälften av alla som intensivvårdas i Sverige för närvarande är sjuka i covid-19.

Totalt har 687 personer rapporterats som avlidna i Sverige, av dessa finns 419 i region Stockholm. Hittills har 8 419 personer i Sverige bekräftats smittade av coronaviruset.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.