Anders Tegnell, statsepidemiolog hos Folkhälsomyndigheten. Foto: SVT.

Tegnell: ”Viktigt att Sverige har fungerande vaccin”

Publicerad

Det har kommit hård kritik mot att Folkhälsomyndigheten har ingått avtal om exakt samma prototypvaccin som upphandlades 2009 – då fick 300 svenskar den allvarliga sjukdomen narkolepsi. Men Anders Tegnell, statsepidemiolog hos Folkhälsomyndigheten, menar att det är osannolikt att samma sak händer igen. – Vi vet vilka grupper som drabbats och kan undvika att använda det vaccinet på de grupperna, säger han i Aktuellt.

Enligt en undersökning SVT Nyheter gjort skulle över hälften av svenskarna inte vaccinera sig om leverantören av pandemivaccinet är detsamma som förra gången.

Anders Tegnell, statsepidemiolog hos Folkhälsomyndigheten, menar att skälet till att ett nytt avtal med samma leverantör skrivits är för att säkerställa att det finns två olika leverantörer utifall att den ena inte kan få igång sin produktion.

– Vi behöver ha två leverantörer som säger att de kan leverera och som uppfyller kraven som de europeiska läkemedelsmyndigheterna ställer.

Oro för att drabbas

Många oroar sig nu för att samma sak ska hända som 2009 då 300 svenskar drabbades av narkolepsi. Men Tegnell menar att det inte kommer att ske.

– Exakt samma sak kommer inte att hända för det är inte exakt samma vaccin och det är inte exakt samma förutsättningar.

Vet man vad det var i Pandemrix som orsakade narkolepsin?

– Här pågår fortfarande forskningen, vi vet vilka åldersgrupper som har drabbats och vi vet under vilka förutsättningar de har drabbats.

– Och eftersom man vet vilka grupper som drabbats och man kan undvika att använda vaccinet på de grupperna, säger Anders Tegnell.

Vad säger du till de narkolepsidrabbade och deras anhöriga som tycker att ni inte tar deras lidande på allvar?

– Vi tar deras lidande på väldigt stort allvar men vi tar även vårt uppdrag att se till att Sverige har tillräckligt bra vaccin vid nästa pandemi på väldigt stort allvar, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vaccin orsakade obotlig sjukdom

Mer i ämnet