Nya råd: Vuxna som bor med smittade personer ska stanna hemma

Uppdaterad
Publicerad

Vuxna personer som bor tillsammans med någon som testat positivt för covid-19 ska stanna hemma en vecka för att undvika att sprida smittan vidare. Det meddelade Folkhälsomyndigheten på torsdagens pressträff.

– Ganska mycket av smittan sker i hemmen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

Det nya rekommendationerna gäller för vuxna som bor i samma hushåll som en covidsmittad person, även om de själva inte uppvisar några symtom. Barn i för- och grundskolan ska däremot inte stanna hemma.

– Ganska mycket av smittan, förutom på arbetsplatserna, sker i hemmen. Därför tycker vi att det är rimligt att personer som bor med någon med covid-19 stannar hemma en vecka, säger Anders Tegnell under pressträffen.

Vården har fått i uppgift att kontakta de som omfattas av de nya förhållningsreglerna, men hur det går till kan skilja sig åt mellan regionerna.

– Det här är inget man tar initiativ till själv. Man kommer att bli kontaktad av vården för att få de här förhållningsreglerna formellt. Det är först då de gäller, säger Tegnell.

Kan få ersättning

Den som behöver stanna hemma för att andra familjemedlemmar är sjuka har rätt till det som kallas smittbärarpenning.

– Det kan man ansöka om ifall man har ett läkarintyg på att man har rätt till att få en sån, säger Tengell.

Folkhälsomyndighetens senaste siffror visar att smittspridningen fortsätter att öka i Sverige, men i lägre takt jämfört med förra veckan. Inga nya dödsfall har rapporterats in hittills under veckan och inte heller några nya patienter på IVA-avdelningarna.

Stockholm står nu återigen för en väldigt stor andel av alla fall i Sverige efter den stora ökning förra veckan.

– Men det har hittills inte genererat ökat tryck på vården, säger Tengell.

”Viktigt att fortsätta arbeta hemifrån”

Det framför allt personer mellan 20 och 60 år testar positivt för viruset, och därför är det viktigt att alla följer rekommendationen om att arbeta hemifrån i största möjliga mån enligt Tegnell.

– Det finns det som tyder på att arbetsplatsen är där rätt mycket smitta sprids i dag, säger han.

Totalt har 93 615 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige. Det är en ökning med 752 nya fall sedan i går.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer