Statsepidemiolog Anders Tegnell svarade på frågan som många äldre ställer sig: Kan man träffa sina barnbarn utomhus? Foto: SVT

Tegnells besked: Okej att träffa barnbarnen utomhus – med avstånd

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet har vädjat till Folkhälsomyndigheten att se över riktlinjerna för äldre för att minska ensamheten. Nu ger statsepidemiolog Anders Tegnell besked till äldre att de kan träffa sina barnbarn.

– Ja, utomhus, med ordentligt avstånd. 

Äldre som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer om att begränsa sina sociala kontakter riskerar att bli ensamma. Därför vill Centerpartiet att myndigheten ser om det går att komma med rekommendationer så att de äldre både kan undvika att bli smittade och slippa vara så ensamma, rapporterar Ekot.

– Jag tror att Folkhälsomyndigheten skulle behöva vara tydlig med det här, att det finns två faror för den här gruppen, 70 plus. Det ena är förstås att smittas av viruset, det andra är att isolera sig och leva i ensamhet. Det är också farligt för den här gruppen, säger Centerpartiets Anders W Jonsson. 

Coronapandemin

Under torsdagens pressträff svarade statsepidemiolog Anders Tegnell på frågan som många äldre ställer sig: Kan man träffa sina barnbarn utomhus? 

– Ja, utomhus med ordentliga avstånd. För det måste man tänka på. Som äldre kan man vara ute och röra på sig och håller man bara avstånd kan man ha någon form av utbyte.

”De över 70 är extremt känsliga”

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att det är låg risk för att barn ska sprida coronaviruset vidare även om de är smittade, men det går inte att utesluta enligt Anders Tegnell. 

– De över 70 är extremt känsliga och där vill man inte ta några som helst chanser. Där vill man ha både hängslen och livrem. Vi har inte sagt att barn inte sprider smitta överhuvudtaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet