”Glöm inte bort att pandemin fortfarande finns där”, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog, om sommaren. Foto: Pontus Lundahl/TT

Tegnells råd inför sommaren: Undvik nära kontakt med nya människor

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har gått längre i Sverige jämfört med våra grannländer och det kommer att dröja till i höst innan man på allvar kan dra några slutsatser kring vilken strategi som fungerat bäst. Det säger statsepidemiolog Anders Tegnell – och ger ett tydligt råd till alla svenskar som längtar till semester.

Fler personer med bekräftad covid-19 har dött i Sverige jämfört med de andra nordiska länderna. Först nu börjar våra grannländer lyfta på sina restriktioner – men om strategin visar sig ha varit framgångsrik är för tidigt att säga, menar Anders Tegnell.

– Nu går vi in i en sommarperiod där den här typen av sjukdomar sprider sig mycket sämre. Så det tror jag att man ska vänta och se till hösten.

”Borde betyda någon skillnad på sikt”

En förklaring till skillnaden i antal avlidna är, enligt Anders Tegnell, att pandemin gått längre i Sverige. Statsepidemiologen lyfter det faktum att man pratar om upp till ett par procent smittade i grannländerna – att jämföra med Stockholmsområdet som, enligt honom, förmodligen ligger en bit över 20 procent.

– Det borde betyda någon skillnad på sikt, det gör det med alla andra sjukdomar.

En annan förklaring går att finna i var pandemin tog sin början i Sverige, enligt Anders Tegnell.

– Vi hade extremt många personer som kom hit från resten av världen eftersom stockholmarna råkade vara på sportlov precis då vi hade som mest spridning ute i Europa.

”De är jättesvåra att rädda”

Sett till antal smittade har inte fler dött i Sverige jämfört med andra länder, säger Anders Tegnell, snarare tvärtom – och lyfter hur väl den svenska sjukvården tagit hand om de som blivit sjuka. Men en tydlig orsak till Sveriges höga dödstal är, menar Tegnell, smittspridningen på äldreboenden.

– Det är just när sjukdomen drabbar väldigt gamla, multisjuka människor, då har man en väldigt hög andel som dör, det har man i alla länder när den kommer in där.

Folkhälsomyndigheten har planerat att komma med nya råd och rekommendationer för sommaren nästa vecka. Men redan nu har Anders Tegnell ett tydligt budskap: Glöm inte bort att pandemin fortfarande pågår.

– Om man ger sig iväg på semestrar och sådant, fundera på hur man kan göra det utan att träffa en massa människor som man inte träffar i vanliga fall, framförallt nära under en längre period.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.