Bahnhof avbryter datalagring

Uppdaterad
Publicerad

Internetoperatören Bahnhof meddelar att bolaget i och med EU-domstolens beslut omedelbart slutar att lagra data om sina kunder.

”Bahnhof avbryter all datalagring med omedelbar verkan. Dessutom raderar vi de uppgifter som redan fanns sparade”, säger vd Jon Karlung enligt ett pressmeddelande och fortsätter:

”Det är otroligt glädjande att självaste EU-domstolen nu kommer fram till samma sak som Bahnhof ansett hela tiden”.

EU-domstolens beslut om att ogiltigförklara datalagringsdirektivet från 2006 välkomnas också av teleoperatören Tele2.

– Vi har varit konsekventa i vår kritik mot detta (direktivet reds. anm.) eftersom vi anser att det inkräktar på våra kunders integritet, och det är ju just det som EU-domstolen nu säger, säger Stefan Backman, chefsjurist hos Tele2.

Exakt vad detta nu innebär för Tele2 och de andra svenska teleoperatörerna är enligt honom oklart.

– Vi kan konstatera att den svenska lagstiftningen vilar på ett ogiltigförklarat EU-direktiv. Nu måste regeringen ge besked direkt om den svenska lagstiftningen kommer att rivas upp eller vad detta innebär. Vi vill ha ett tydligt besked och det måste komma snabbt, säger Stefan Backman.

”Integritetsfrågan det centrala”

Stefan Backman efterlyser även en förnyad debatt om datalagring med integritetsfrågorna i fokus.

– Vi hoppas att justitiedepartementet kommunicerar hur de ser på den uppkomna situationen. Sen hoppas vi att man tar till sig av detta och tar sig en ordentlig funderare på om det här verkligen är den väg som Sverige ska fortsätta gå.

TT: Har detta också inneburit stora kostnader för er?

– Ja, men det är inte huvudsaken. Kostnaderna för att bygga upp lagringskapacitet och så vidare har vi i allt väsentligt redan tagit ändå. Men det är integritetsfrågan som är det centrala här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer