Telia Soneras chef avgår

Publicerad

Telia Soneras vd Lars Nyberg avgår efter allvarlig kritik mot företagets affärer i Uzbekistan. Dessutom väntas stora förändringar i företagets styrelse.

Meddelandet om Nybergs avgång kom i ett pressmeddelande i dag vid lunchtid. Därefter hölls en presskonferens som berörde Nybergs avgång och kritiken som framförts mot företaget.

– Lars Nyberg har beslutat att lämna sitt uppdrag. Jag sympatiserar med hans beslut, men beklagar att det sker under dessa omständigheter, säger Telias ordförande Anders Narvinger vid presskonferensen.

Enligt Anders Narvinger fick inte Lars Nyberg sparken från sin post som vd.

– Lars Nyberg valde att avgå, säger Narvinger.

Inget förtroende

Enligt Lars Nyberg är orsaken till hans avgång att det inte har gått att få uttalat förtroende från styrelsen.

– För att fortsätta verka som vd behöver jag en fungerande styrelse och deras uttalade förtroende. Jag fick beskedet att de med anledning av de förestående förändringarna inte var beredda att uttala sig i förtroendefrågan, skriver han i pressmeddelandet.

Lars Nyberg har tidigare sagt att han skulle avgå om brott hade begåtts i samband med företagets affärer i Uzbekistan.

Verksamheten i Uzbekistan fortsätter

Vid presentationen av utredningen om affärerna kunde inga brott styrkas men kritiken var ändå hård från advokatfirman Mannheimer Swartling, som gjort utredningen.

Advokat Biörn Riese, som presenterade utredningen, sade dock att han inte kunde utesluta att brott begåtts.

– Mannheimer Swartling riktar hård kritik mot hur affärerna har genomförts.  Bolagets etiska riktlinjer har inte följts. Vi delar den kritik som Mannheimer Swartling fört fram. Investeringarna genomfördes inte på ett tillfredställande sätt, säger Narvinger.

Narvinger bekräftar att affärerna i Uzbekistan inte kommer att avslutas.

– Verksamheten i Uzbekistan kommer att fortsätta, säger Narvinger.

Stora förändringar i styrelsen

Narvinger meddelar att det väntas stora förändringar i Telia Soneras styrelse. Det är den nya styrelsen som kommer att utse en ny permanent vd.

– Det inträffade har skadat vårt förtroendekapital, men det får inte skymma det faktum att Telia Sonera är ett mycket fint företag.

Narvinger säger att Telia Sonera kommer att hålla en bolagstämma den 3:e april. Då kommer Narvinger själv att lämna sitt uppdrag.

– Jag kommer att göra mitt yttersta för bolaget tills dess, säger han.

Telia Soneras vice vd och finanschef Per-Arne Blomquist kommer att träda in som tillförordnad vd och koncernchef sedan Lars Nyberg valt att lämna sin post, skriver Telia Sonera i ett pressmeddelande.

”Blomquist inte inblandad i Uzbekistanaffärerna”

Per-Arne Blomquist är enligt Narvinger inte inblandad i Uzbekistan-affärerna.

– Han är väl insatt i verksamheten, men jag ser inte att han har varit aktiv i affärerna.

Per-Arne Blomquist har tidigare arbetat inom SEB-koncernen och hos Alfa Laval. I SEB var han bland annat finanschef 2006-2008.

Sedan september 2008 har han varit ekonomi- och finansdirektör för Telia Sonera.

Efter beskedet om att Telia Soneras vd avgår sjönk Telia Sonera-aktien.

Inför beskedet hade aktien sjunkit en procent. Minuterna efter beskedet var nedgången 1,7 procent.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Telias diktatursamarbete

Mer i ämnet