En av musiktjänsten Spotifys grundare, Mikael Lorentzon, skulle ge Telia Sonera en etiskt nystart Foto: Scanpix

Nyvald Telialedamot undvek skattemiljoner

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen valdes Spotifygrundaren Martin Lorentzon in i Telia Soneras styrelse för att ge företaget en etisk nystart efter mutanklageserna.

Men det visade sig att Spotifygrundaren har undvikit att betala mångmiljonbelopp i skatt i Sverige med hjälp av ett Cyperbaserat brevlådeföretag, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

Han startade företaget Rosello på Cypern 2005 och enligt företagsregistret Nicosia är informationen om bolaget mycket knapphändig. Enligt Ekot har Lorentzon bland annat sin andel i Spotify, och 230.000 aktier i Telia Sonera, i Rosello.

Genom att flytta över aktierna till Cypernbolaget slapp Lorenzon betala skatt på vinsten på 250 miljoner kronor under åren 2005-2007. Enligt Skatteverket hade han fått skatta åtminstone 25 procent, det vill säga drygt 60 miljoner kronor.

”Han är unik”

Ordförande i Telia Soneras valberedning blev informerad om Lorentzons föratagsupplägg men tyckte inte att det var skäl nog att inte välja in honom i styrelsen.

– Min uppdragsgivare (Regeringen) tycker att man ska bidra till det svenska samhället genom att betala sin skatt här, och jag har ingen annan åsikt. Men Martin är lite unik i Sverige med det han har åstadkommit som entreprenör genom att bygga två framgångsrika företag inom den nya teknologin. Han är svår att slå. Jag tycker att vi ska vara stolta över honom i Sverige, säger Ekengren till Ekot.

Lorentzon har inte velat kommentera uppgifterna till radion men hans advokat Tommy Lundkvist säger att kommersiella skäl är förklaringen till ägarstrukturen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer