Se journalisten Thomas Pettersson berätta om mordkvällen Foto: SVT

Historiska teorin: Så var händelseförloppet under mordnatten

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och författaren Thomas Pettersson pekade 2018 i magasinet Filter ut den så kallade Skandiamannen, Stig Engström, som Olof Palmes mördare. Så här var händelseförloppet under mordnatten enligt Pettersson. – Han ser eller får veta att Palme ska gå på bio. Där föds tanken, tror jag, säger Pettersson.

Vad hände egentligen 28 februari 1986 då statsminister Olof Palme sköts till döds på Sveavägen? 34 år har gått sedan mordet, och under åren har teorierna var många – såväl kring händelseförloppet som vem som var gärningsmannen.

Journalisten Thomas Pettersson jobbade i tolv år med att gå igenom fallet, och han är övertygad om att det är den så kallade Skandiamannen som är gärningsmannen.

Den 10 juni 2020 meddelade Palmeåklagare Krister Petersson att han anser att Engström var mördaren, men då Engström avled år 2000 inte kommer att kunna åtalas för mordet.

I videon redovisas hur Thomas Pettersson tror att mordet gick till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.