– Jag var väldigt stressad och spelade glad utåt, men mådde inte alls bra, säger 19-åriga Teresa. Foto: SVT

Teresa drabbades av psykisk ohälsa – tog paus från gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Prestationsångest och jakten på höga betyg gjorde att 19-åriga Teresa inte orkade att gå i skolan. Efter ett års paus från gymnasiet är hon nu tillbaka i skolbänken och hjälper samtidigt andra med psykisk ohälsa.

Allt fler unga lider av psykisk ohälsa med bland annat sömnsvårigheter, nedstämdhet och irritation. En ny rapport från Folkhälsomyndigheten visar att skolan och medvetenheten kring att många yrken kräver eftergymnasial utbildning pekas ut som några av orsakerna.

Prestationsångest

De höga kraven i skolan tog hårt på 19-åriga Teresa som fick prestationsångest redan i mellanstadiet och sökte uppmärksamhet bland lärarna. När det blev aktuellt med betyg blev ångesten ännu värre och eskalerade sedan i gymnasiet.

– Jag var väldigt stressad och spelade glad utåt, men mådde inte alls bra, säger hon.

Till slut berättade hon för sina lärare och hennes psykiska ohälsa ledde till att hon gjorde ett avbrott i sina studier under ett års tid.

– De hade märkt det på mig också. Det var egentligen när andra märkte och satte ned foten som jag också vågade prata om det, säger hon.

Tillbaka i klassrummet

I dag är Teresa 19 år och tillbaka i skolbänken. Nu kan hon ta igen de studier som hon missat under årets gång och samtidigt är hon delaktig i en förening som stöttar unga med psykisk ohälsa.

I dag är 19-åriga Teresa tillbaka i skolbänken. Foto: Åsa Wendel/SVT

– Jag skulle säga att jag mår bra i dag, men jag tycker att det är väldigt viktigt att säga att bra inte innebär att varje dag är tjoho, kalas och latjo lajban. Livet går upp och ner som i en berg och dal-bana men i dag sitter jag säkert och känner mig mer uppåt än nedåt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.