Terrorforskaren Magnus Ranstorp: Säpo har flyttat fram sina positioner

Uppdaterad
Publicerad

Lagen om särskild utlänningskontroll, LSU, har funnits sedan början av 90-talet och används för att utvisa utländska personer som anses hota landets säkerhet. Enligt en granskning som Sveriges Radio Ekot har gjort har LSU använts i ett 40-tal fall, och bara i år har Säkerhetspolisen, Säpo, ansökt om utvisning av 12 personer.

– Säpo har ju definitivt gjort en offensiv som vi inte skådat tidigare. Det är ett ändrat säkerhetsläge och det innebär då att de kanske flyttar fram sina positioner, säger terrorforskaren och debattören Magnus Ranstorp.

På advokatbyrån Fria Advokater har man i många år försvarat personer som anklagats för terrorbrott. Byrån företräder även imamen Abo Raad, som anses vara ett hot mot Sveriges säkerhet och just nu sitter i häkte i väntan på beslut om utvisning. Byrån är kritisk till att bevisningen i LSU-ärendena är sekretessbelagd, ibland delvis även för de myndigheter som fattar besluten, enligt Sveriges Radio Ekots granskning.

Advokaten Thomas Olsson har stor erfarenhet av att företräda terroranklagade. Han menar att Säpo ändrat sin taktik efter att ha insett att deras bevisföring inte håller för att fälla någon i allmän domstol.

Sex muslimska ledare utvisas

– Istället har man uppenbarligen då börjat använda sig av LSU. Den lagstiftningen kräver inte att man har begått några straffbara handlingar, utan det kan ju exempelvis handla åsikter eller värderingar. Dessutom är ju beviskraven väldigt låga och som den senaste granskningen visar, så prövas ju de här frågorna av domstolar och regering utan att man ens har tillgång till bevisningen.

Raad: ”De skulle döda mig”

Men terrorforskaren Magnus Ranstorp påpekar att Säpo aldrig går ut med vilken information de sitter på.

– Det är ju en administrativ process, det är ju ingen brottsmålsprocess där du lägger fram bevis och så vidare, utan det handlar om upphållstillstånd. Säkerhetspolisen går aldrig ut med källor och metoder för det kan påverka utredningen.

Efter flera överklaganden är det nu regeringen som ska besluta om Abo Raad ska utvisas eller inte. Att utvisas till Irak är att skickas till döden, enligt Abo Raad.

– De skulle döda mig. Jag har problem med regeringen och miliser där för att jag skrivit en artikel där jag kritiserat dem. Det är farligt för mig.

Ranstorp: ”Skickar kraftig signal”

Men Ekots granskning visar att de allra flesta som fått utvisningbeslut, enligt LSU, aldrig utvisas, eftersom det finns risk för exempelvis tortyr eller förföljelse i hemlandet. 

Trots det menar Magnus Ranstorp att Säpos agerande är viktigt.

– Det skickar en kraftig signal att man gått igenom den här processen. De kan inte utvisas nu, men det kanske går i framtiden.

Se hela inslaget med Gävleimamen Abo Raad i söndagens Agenda.

Fakta: Lagen om särskild utlänningskontroll

Lagen om särskild utlänningskontroll (LSU) säger bland annat att:

”En utlänning får utvisas ur landet enligt denna lag, om det

1. är särskilt påkallat av hänsyn till rikets säkerhet, eller:

2. med hänsyn till vad som är känt om utlänningens tidigare verksamhet och övriga omständigheter kan befaras att han eller hon kommer att begå eller medverka till terroristbrott enligt 2 § lagen (2003:148) om straff för terroristbrott eller försök, förberedelse eller stämpling till sådant brott. Lag (2009:1545).”

Det är Migrationsverket beslutar om utvisning enligt LSU. Säkerhetspolisen kan ta upp frågan om utvisning genom en ansökan till Migrationsverket. Utvisningsbeslutet kan överklagas ända upp till regeringen och får inte genomföras om verkställighetshinder föreligger.

Källa: Riksdagen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sex muslimska ledare utvisas

Mer i ämnet