Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Terrorforskaren: Ingen anledning höja terrorhotnivån Foto: SVT/EPA/Olivier Matthys

Terrorforskaren om dådet: ”Bestört – men inte förvånad”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen sköts två svenskar tills döds i den belgiska huvudstaden Bryssel. Den misstänkte gärningsmannen filmade händelsen och sa efteråt i ett videoklipp att han tillhör terrororganisationen IS.

– Jag är bestört, men inte särskilt förvånad. Det har varit extremt mycket fokus på Sverige och svenskar, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp till SVT.

Händelsen inträffade vid kvart över sju på måndagskvällen i stadsdelen Molenbeek i centrala Bryssel.

”Jag har hämnat muslimer och dödat svenskar”, säger gärningsmannen i videon som han publicerade på den sociala medieplattformen X efter dådet.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Händelsen inträffade cirka fem kilometer från Kung Baudouin-stadion där en EM-kvalmatch mellan Sverige och Belgien skulle spelas en och en halv timma senare.

Ranstorp: ”Inte slumpartat”

Terrorforskaren Magnus Ranstorp säger att han är bestört men inte särskilt förvånad över det inträffade.

– Det har varit extremt mycket fokus på Sverige och svenskar på grund av alla terrorhot som kommit efter koranbränningarna och LVU-kampanjen, och det har kommit specifika uppmaningar om terrordåd mot Sverige och svenskar.

– Det här är inte slumpartat – han har gått efter svenskar.

”Inga andra skäl att gå på Sverige”

Dådet i Bryssel inträffar drygt en vecka efter konflikten mellan Israel och Hamas blossat upp, men Magnus Ranstorp tror inte dådet har någon koppling till det.

– Sverige har ingen direkt inblandning i det. Man ska se det inträffade mot bakgrund av LVU-kampanjen, koranbränningarna, terrorhotshöjningen, och att fem-sex terrororganisationer riktat specifika hot mot Sverige. Det finns inga andra skäl till varför man går efter Sverige på det sättet.

Hur bedömer du risken att vi snart får ser terrordåd mot svenskar i Sverige?  

– Det finns en risk men säkerhetspolisen har bra koll på de personer som är attentatsbenägna i Sverige och som skulle kunna göra detta. Vi har också skärpt bevakningen av vissa gränser, säger Magnus Ranstorp i SVT:s Morgonstudion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Svenskar döda i terrordåd i Bryssel

Mer i ämnet