”Han hade en ganska anonym tillvaro på arbetsplatsen”, säger skolans rektor om den misstänkte. Foto: TT/Montage

Terrormisstänkt jobbade på grundskola – Säpo tog skoldator i beslag

Uppdaterad
Publicerad

Samboparet greps på långfredagen misstänkta för stämpling till terroristbrott. Samma dag gjorde Säpo en husrannsakan på skolan där mannen jobbar – och tog en skoldator i beslag, enligt uppgifter till SVT Nyheter.

Mannen och kvinnan, som nekar till brott, har suttit häktade i drygt en vecka. Enligt chefsåklagaren Per Lindqvist avvärjdes allvarlig brottslighet när de greps – men i övrigt har informationen från myndigheterna varit knapphändig. 

SVT Nyheter har kartlagt de terrormisstänktas liv i Sverige. De är afghanska medborgare och bodde enligt uppgift flera år i Iran innan de kom till Sverige. De beviljades tillfälligt uppehållstillstånd första gången 2017.

Mannen har sedan i höstas jobbat på en grundskola i Stockholmsregionen. Han har haft en så kallad extratjänst, vilket är en subventionerad anställning för nyanlända och långtidsarbetslösa.

Tog skoldator i beslag

Säkerhetspolisen, Säpo, gjorde en husrannsakan på skolan samma dag som gripandet. Enligt uppgifter till SVT tog de med sig en gemensam dator som nu har lämnats tillbaka.

– Jag var med på telefon när Säpo gjorde husrannsakan, säger skolans rektorn.

Finns det något som kan förklara detta?

– Nej, vi har inte sett något som kan kopplas till det han misstänks för, han hade en ganska anonym tillvaro på arbetsplatsen, säger rektorn.

”Väldigt ensamma”

SVT har pratat med en rad personer som har haft kontakt med samboparet på olika sätt. Samtliga beskriver dem som tillbakadragna.

– De var väldigt ensamma, jag tror inte att de har varken vänner eller släkt i Sverige, säger en person som under en period hyrde ut en lägenhet till samboparet.

Kvinnan är anställd på ett assistansbolag och jobbade deltid som personlig assistent fram till gripandet. Hon har också studerat och fått bidrag från CSN.

”Levt under ordnade förhållanden”

Flera förhör har hållits med de misstänkta den senaste veckan. Mannens advokat Ronnie Wandt säger att hans klient fortfarande nekar till brott.

– Han har varit här tillsammans med sin fru ganska många år. De har levt under ordnade förhållanden, båda har jobbat här. Man kan fråga sig vilka bevekelsegrunder de skulle ha för att begå ett sådant brott, säger försvararen.

Chefsåklagaren Per Lindqvist, vid Riksenheten för säkerhetsmål, vill inte gå in på några detaljer om utredningen.

– Vi kommenterar inte enskilda åtgärder, säger chefsåklagaren Per Lindqvist.

Åtal ska egentligen väckas senast på måndag nästa vecka, men åklagaren kommer att begära att få mer tid.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under påskhelgen slog Säkerhetspolisen till mot ett par som nu sitter häktade misstänkta för stämpling till terroristbrott. SVT:s reporter Aris Velizelos har sammanfattat vad vi vet om fallet. Foto: SVT

Fotnot: När paret häktades i början av april identifierades de som en man och en kvinna i 30-årsåldern med medborgarskap i Afghanistan. Men det har nu visat sig inte stämma. Säpos utredning visar i stället att paret är medborgare i Iran.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer