På Nairobis största fängelse hölls den gripne svensken fången. Foto: Johan Ripås

Terrormisstänkt svensk-somalier friad

Uppdaterad
Publicerad

Den 18-årige somaliske man med permanent uppehållstillstånd i Sverige har friats från alla misstankar om terrorbrott.

Mannen greps den 28 mars i Rift Valley i Kenya där han befann sig för att idrotta. Misstankarna som då riktades mot honom rörde rekrytering till den somaliska terrororganisationen al Shabaab. 18-åringen skickades sedan till antiterroristpolisen i Nairobi för utredning men inga misstankar kunde styrkas. Nu har en domstol i Nairobi slagit fast att han kan släppas fri.

Möjligen har mannen gripits i den kampanj mot somaliska illegala flyktingar som pågår just nu i Kenya. Den senaste tiden har Kenya drabbats av en serie terrordåd som man misstänker att sympatisörer till al Shabaab har genomfört. Det är därför de kenyanska myndigheterna nu genomför dessa massgripanden. Inte sällan grips människor på väldigt vaga grunder, ibland enbart för att man är från Somalia.

Den 18-årige mannen väntas släppas ur fängelset i Nairobi inom kort.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.