It-bolag kommer att ha en timma på sig att bort terrorpropaganda om lagen går igenom. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Terrorpropaganda på nätet ska raderas omedelbart

Uppdaterad
Publicerad

EU:s inrikesministrar har kommit överens om en ny lagstiftning som innebär att terrorpropaganda ska raderas från nätet. Om Facebook, Google och andra it-bolag inte tar bort inlägg inom en timme kan de få höga böter, rapporterar Sveriges radio Ekot.

Polis och myndigheter i varje land ska ha rätt att begära att inlägg som innehållar terrorpropaganda omedelbart raderas från plattformarna. Om ett företag inte rensar i tid riskerar man böter på upp till fyra procent av bolagets omsättning.

Kritiker till förslaget anser att det innebär ett hot mot yttrandefriheten.

Straffbara handlingar

I en kompromiss som förhandlats fram under hösten har man enats om att det enbart är straffbara handlingar, som att uppmana eller instruera andra till terrorbrott, som ska raderas. Grundlagsskyddade medier som radio, tv och tidningar har fått ett undantag från lagen.

Inrikesminister Morgan Johansson anser att risken för att inlägg felaktigt klassas som terrorpropaganda är liten.

– Vi har varit noga med att det man ska träffa måste vara straffbart – inte bara något som man kan tycka är olämpligt, säger han till TT.

Nu återstår kompromissförhandlingar med EU-parlamentet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer