Se forskningen som visar hur lukt och attraktion hänger ihop. Foto: SVT/Varför blir vi förälskade?

Testet som visar hur vi väljer partner med näsan

Publicerad

Kvinnor är generellt bättre än män på att lukta sig fram till en partner med kompletterande gener – så länge de inte tar preventivmedel. Det visar en tysk studie. 

– Kvinnor som går på p-piller beter sig mer som män. Den genetiska likheten blir oviktig, säger Ilona Croy, professor i klinisk psykologi.

Näsan har en betydelse i vårt val av partner. Forskning visar att vi doftar oss fram till människor som kompletterar vårt eget immunförsvar, vilket kan ses som naturens sätt att se till att eventuella framtida barn får en bra blandning av försvarsmekanismer. Enligt en tysk studie är kvinnor generellt bättre på att sniffa fram en genetiskt bra partner. 

– Den genetiska faktorn är oviktig för män. Män gillar sin partners lukt, den lukten som de är vana vid. Ju längre de är ihop, desto mer gillar han lukten, säger psykologiprofessorn Ilona Croy i dokumentären “Varför blir vi förälskade?”.

I studien fick par lukta på t-shirts, varav en hade burits av deras partner och de övriga hade burits av främlingar med olika typer av gensammansättningar.

P-piller förändrar luktkänsligheten 

Studien visade också att kvinnor som äter p-piller inte har samma luktkänslighet som kvinnor som inte tar dem.  

– Kvinnor som går på p-piller beter sig mer som män. Den genetiska likheten blir oviktig, säger Ilona Croy. 

Vill du veta mer om vad vetenskapen säger om mekanismerna bakom kärlek? Se dokumentären “Varför blir vi förälskade?” den 14 februari klockan 16.05 i SVT2 eller redan nu på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.