Thomas Bodström Foto: Tomas Hallstan/SVT

Thomas Bodström: ”Strängare straff löser inte brottsligheten”

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens politik är populistisk, och minskar inte brottsligheten. Det hävdar socialdemokraternas tidigare justitieminister, advokaten Thomas Bodström. Han menar att regeringen vet att strängare straff inte fungerar.

Ledande socialdemokrater har tagit efter retoriken och politiken från Moderaterna och Sverigedemokraterna, inte minst när det gäller kraven på strängare straff. Det säger tidigare S-profilen advokaten Thomas Bodström.

– De vet själva att det inte fungerar, det visar all vetenskap. Därför är det populistiskt när man påstår att strängare straff fungerar, säger Bodström.

Såväl Stefan Löfven som justitieminister Morgan Johansson har talat om att knäcka gängen och infört strängare straff för att få bukt med brottsligheten. Thomas Bodström menar att det saknas belägg för att strängare straff hjälper.

– Det är väl visat i vetenskap att man inte minskar brottsligheten bara genom längre fängelsestraff. Fängelse är en extremt destruktiv miljö som präglas av machokultur och våldsglorifiering. Vistas man i en sådan miljö en ännu längre tid blir det svårare att återanpassa sig, säger Thomas Bodström.

”De kan inte ens straffskalorna”

Thomas Bodström är advokat och var justitieminister 2000-2006. Därefter var han ordförande i justitieutskottet men är sedan 2010 åter advokat. I den rollen träffar han många kriminella och gängmedlemmar och i deras värld är olika straffskalor helt ointressant.

– De räknar inte med att åka fast. De tänker 24 timmar framåt, ingen funderar på om det är två, fem års fängelse för ett brott, de kan inte ens straffskalorna, säger Bodström.

Bodström efterlyser i stället tidigare insatser mot unga barn i de kriminella miljöerna. I stället för att vänta tills barnen är 15 och straffmyndiga och då komma med strängare straff.

– Det är som att ta en sax och klippa av maskrosorna i trädgården och tro att man löst problemet. I stället för att rycka upp rötterna och ta itu med problemet med brottsligheten, Säger Thomas Bodström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.