Thomas Östros: April värsta ekonomiska månaden i Europas historia

Uppdaterad
Publicerad

Ett EU i djup ekonomisk kris om inte de ekonomiska hjulen snart kommer igång. Det är bilden som Thomas Östros, vice ordförande i Europeiska investeringsbanken, och Annika Winsth, chefekonom på Nordea, målade upp i Aktuellts studio.

Thomas Östros menar att det finns risk för en utdragen ekonomisk återhämtning ur den svacka som EU just nu befinner sig i.  

– Först har vi den kritiska perioden nu, men sedan kommer en lång period av slitningar inom EU för att fler länder har hamnat i en väldigt skör situation, säger Thomas Östros.

”Sprider sig till bostadsmarknaden”

Annika Winsth menar att den konstgjorda andning som företag runt om i Europa får just nu inte kommer att räcka hur långt som helst. 

– Får vi ett sämre scenario kan det bli en arbetslöshet på 15 procent. Då händer mycket annat också, i värsta fall sprider sig krisen till bostadsmarknaden, det skulle vara mycket oroväckande i det här läget. Säger Annika Winsth i Aktuellts sändning.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.