Nye rikspolischefen Anders Thornberg: ”Polis är det finaste jobb man kan ha”

Uppdaterad
Publicerad

I dag meddelades att Säpochefen Anders Thornberg blir ny rikspolischef efter Dan Eliasson. I en intervju i kvällens Aktuellt fick han bland annat svara på hur han tror att den ökade brottsligheten i Sverige ska stoppas och varför han vill ta jobbet som ny rikspolischef.

Anders Thornberg tror att hans långa erfarenhet inom polisen är anledningen till att han anförtrotts uppdraget att leda polisens arbete i Sverige.

– Jag tror att jag har en väldigt långvarig polisiär erfarenhet. Jag har jobbat ute på gatorna, jag har varit mellanchef och jag har jobbat på strategisk nivå. Jag har ägnat hela min karriär i polisen – 37 år – med att bekämpa brottslighet, säger Thornberg till Aktuellts programledare Jon Nilsson.

Krisen inom polisen

Polisen lovas mer pengar

Thornberg tror att en förändring inom polisen är möjlig. Men det är ingenting som kommer att ske över en natt.

– Det är en tuff situation just nu och vi måste se framåt. Jag har hört av alla partier att polisen ska få mer pengar. Så ljuset kanske finns nånstans där långt fram i tunneln. Men vi är inte där ännu, det kommer vara besvärligt en tid framöver, säger han.

Vad säger det om polisens prioriteringar att våldtäktsfallen ligger på hög i Sverige?

– Jag tycker att det är otroligt allvarligt. Jag tänker ägna min första tid efter att jag tillträtt till att lyssna på alla de kompetenta medarbetare, både poliser och civilanställda, som finns i polisorganisationen för att bilda mig en uppfattning. Jag vill lyssna på facken, prata med chefer och ledare i organisationen.

– Sen ser jag fram emot det här ”resurstillskottet” som lovas, men det är ingen snabb lösning. Det kommer ta tid. Det finns inga färdiga poliser som man kan anställa direkt. Utan man måste invänta till man fått mer resurser, säger Thornberg.

Gängkriminaliteten inte bara ett fall för polisen

Den ökade gängkriminaliteten runtom i Sverige har varit en av anledningarna till att polisens arbete fått massiv kritik de senaste åren. Thornberg menar att alla goda krafter i samhället måste hjälpas åt för att stoppa det här.

– Det här är inte en fråga för polisen bara. Polisen ska ta hand om den värsta brottsligheten men man måste också avbryta tillväxten av brottslingar. Alla goda krafter i samhället måste hjälpas åt att se till att inte fler människor kommer in. Bryta segregation och utanförskap och få människor att känna ett hopp inför framtiden, så att man inte ger sig in på en kriminell bana. Det är inte polisen själv som kan lösa det. Alla vi, du och jag, måste också hjälpa till efter vår bästa förmåga.

”Det finaste jobb man kan ha”

Din företrädare Dan Eliasson har fått utstå massiv kritik i sitt arbete som rikspolischef. Varför vill du ha det här jobbet?

– Jag har varit polis i 37 år och tycker att det är det finaste jobb man kan ha. Man skyddar människor, man skyddar vår nation och man ser till att det blir ett så säkert samhälle som möjligt. Jag har känt en väldig inspiration i det. Jag tror att det är oerhört viktigt att människor känner att poliser fångar de människor som är kriminella och ser till att de blir satta bakom lås och bom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen inom polisen

Mer i ämnet