• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Rävlanda i Härryda kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anders Thornberg säger att han vidtagit åtgärder kring de rapporterade händelserna, men att han inte kan berätta om allt utåt. Foto: Anders Wiklund/TT

Thornberg: Jag hade inte kunnat göra mer

Uppdaterad
Publicerad

Frågetecknen har hopat sig efter rapporteringen kring polisanmälningar och jävsmisstankar inom landets polisledning.

Nu bryter den kritiserade rikspolischefen tystnaden och hävdar att han vidtagit alla nödvändiga åtgärder.

– Jag känner mig trygg med hur jag har hanterat det här, säger Anders Thornberg.

Fram tills nu har inte rikspolischefen Anders Thornberg gett några längre kommentarer om krisen i Polismyndigheten, men under torsdagseftermiddagen valde rikspolischefen att ge TT en exklusiv intervju.

TT: Vad gjorde du efter att anmälningarna mot Mats Löfving lades ned?

– När anmälningar läggs ned kommer de till personalansvarsnämndens kansli, då får man hantera dem enligt regelverket. Det vill säga om det är en straffrättslig anmälan ska man bedöma om man ska göra något ytterligare, men om åklagaren säger att det inte har begåtts något brott eller att det inte finns anledning att gå vidare, då kan man inte göra något annat. Man kan vidta vissa samtal och annat.

TT: Känner du i dag att du gjort tillräckligt?

– Ja, så vitt jag kan bedöma.

TT: Vad har du känt till om relationen mellan Mats Löfving och Linda Staaf?

Nu kommer du in på frågor som rör personliga förhållanden, som kommer att genomlysas, så det kan jag inte uttala mig om.

TT: Har du sett att den här relation kunnat bli ett problem?

– Om det är så att det skulle ha varit en relation så är det ett problem. En chef och en medarbetare ska inte ha en relation. Det kan påverka jäv, beslutsfattande och annat.

TT: Har du sett något potentiellt olämpligt i att Mats Löfving var den som anställde Linda Staaf som underrättelsechef på Noa?

– Det är också en sådan sak som utredningen får visa. Men det här var ju 2015 och då jobbade inte jag över huvud taget i myndigheten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thornberg: ”Jag tror att vårt förtroende blir naggat i kanten” Foto: Anders Wiklund/TT

I söndags beslutade Anders Thornberg att tillsätta en utredning av händelserna, med en extern utredare.

TT: Varför har du inte gått till botten med det här tidigare. Varför just nu?

– Det har tillkommit ny information och åklagaren har startat en förundersökning. Och jag har gått till botten med det tidigare. Jag har handlagt det enligt det gällande regelverket, och jag hade inte kunnat vidta mer åtgärder än jag gjort tidigare.

TT: Hur påverkas förtroendet för dig av den här händelsen, tror du?

– Det är klart att det kanske påverkas för mig också, men den frågan ska inte ställas till mig.

SVT Nyheter har tagit del av dokument som visar att Anders Thornberg var beslutsfattare i två av nedläggningsbesluten av anmälningarna mot Mats Löfving.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.