Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Rikspolischef Anders Thornberg. Foto: Pontus Lundahl / TT

Thornberg: Medveten om tystnadskultur inom polisen

Uppdaterad
Publicerad

Det råder en tystnadskultur inom polismyndigheten. Det bekräftar rikspolischefen Anders Thornberg på en pressträff.

– Vi arbetar aktivt för att motverka det, säger han.

Samtidigt vill Thornberg inte svara på frågan om han informerats om relationen mellan polischeferna Löfving och Staaf redan 2020.

Enligt en tidigare chef vid Polismyndigheten ska rikspolischefen redan 2020 ha informerats om ett förhållande mellan polischeferna Mats Löfving och Linda Staaf.

Men den uppgiften vill rikspolischefen Anders Thornberg inte svara på när SVT ställer frågan under en pressträff.

– Jag hänvisar till utredningen, säger Thornberg.

Han syftar på den externa utredning som genomfördes av utredaren Runar Viksten på uppdrag av Polismyndigheten efter att relationen mellan de två polischeferna blev allmänt känd.

Medveten om tystnadskultur

Under pressträffen konstaterar Thornberg även att det finns en tystnadskultur inom myndigheten.

Mellan en fjärdedel och en tredjedel av medarbetare inom polisen upplever att de inte kan uttrycka kritiska åsikter eller ställa kritiska frågor. Det visar polisens egna interna mätningar.

– Vi är medvetna om att det finns en tystnadskultur inom polisen på sina håll. Vi  jobbar på flera sätt aktivt för att motverka det, säger rikspolischefen Anders Thornberg på en pressträff.

Det handlar bland annat om att anställda inte vågar framföra kritiska åsikter av rädsla för att det ska leda till reprimander eller ha en negativ inverkan på karriären.

En rad åtgärder har vidtagit under de senaste åren för att motverka den kulturen inom myndigheten, säger HR-chefen Fredrik Modigh, men samtidigt är det inte tillräckligt.  I nuläget förs samtal mellan rikspolischefen, skyddsombud och arbetstagarorganisationer, men ännu är det oklart vad samtalen kommer mynna ut i.

– Arbetet är långsiktigt. Det handlar om att skapa ett öppet klimat fritt från en osund tystnad, säger Fredrik Modigh.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.