Tidernas politiska skandal som dramaserie

Uppdaterad
Publicerad

Han blev föremålet för en av de största politiska skandalerna på 1970-talet. Lennart Geijer var justitiministern som upekades som sexköpare i ”bordellhärvan” 1977. Hon var den unga prostituerade som säger sig ha sålt sex till Geijer i tio år.

Ikväll sänds den sista delen i serien ”Hinsehäxan” här i SVT. Miniserien bygger på en självbiografi med samma namn av Lillemor Östlin. I boken pekas justitieminister Lennart Geijer ut som en av hennes kunder då hon prostituerade sig på 60- och 70-talen. Enligt Östlin var Geijer hennes kund i tio år.

Biografin väckte stor uppmärksamhet när den publicerades 2005, inte bara för kopplingarna till Geijeraffären utan också för att författaren är den kvinna som har suttit fängslad längst sammanlagd tid i Sverige, bland annat för narkotikabrott.

På förstasidorna

Lennart Geijers relationer med prostituerade kvinnor hamnade på tidningarnas förstasidor hösten 1977 när den så kallade ”bordellhärvan” uppdagades. Dagens Nyheter hade av en källa fått vetskap om en promemoria från polisen där flera namngivna personer påstods ha köpt sexuella tjänster på en bordell i Stockholm.

”Säkerhetsrisk”

Polisen hade spanat på bordellen och upptäckt att justitieministern var en av kunderna. Detta sågs som en säkerhetsrisk eftersom bordellen också betjänade personer från utländska ambassader, menade polisen. Detta skrevs ner i promemorian som bland annat skickades till statsminister Olof Palme.

Palme dementerade

Efter att journalisten Peter Bratt skrivit om promemorian i DN dementerades uppgifternna av både statsminister Olof Palme och Lennart Geijer själv.

De menade att det inte fanns någon substans i uppgifterna som kom från bordellmamman Doris Hopp. Bratt hade själv inte tillgång till promemorian utan litade på sin källa, Leif G W Persson.

DN hade rätt

Det var inte förrän Expressenjournalisten Jan Mosander begärde att säkerhetspolisen skulle lämna ut den aktuella promemorian som det visade sig att Peter Bratt och Dagens Nyheter hade haft rätt.

I promemorian, som publicerades i Expressen, nämndes justitiminister Lennart Geijer vid namn tillsammans med flera höga politiker. Samtliga namngivna har hela tiden förnekat inblandning.

Långa fängelsestraff

Lillemor Östlin, som hävdar att hon själv inte var en del i den så kallade ”bordellhärvan” menar dock att hon kände de flesta som var inblandade, bland andra Doris Hopp.

I en intervju med Aftonbladet säger Östlin att hon hade slutat träffa Geijer när bordellhärvan avslöjades 1977. För Lillemor Östlin följde sedan många år som kantades av brott och fängelsestraff.

Efter att självbiografin ”Hinsehäxan” publicerades 2005 har Lillemor Östlin skrivit flera böcker som handlar om hennes erfarenheter av svensk kriminalvård.

Daniel Gazett

daniel.gazett@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.