Rapporter om dem väller nu in från hela landet. På svampforumet Svampguiden.com berättar ihärdiga letare att de funnit små guldgula knoppar i Ängelholm, Kungälv, Sala, Strängnäs och Växjö, för att nämna några platser. Nu är det mycket regn och sol som gäller för att skogens guld ska växa till sig.
Enligt svampexpert Michael Krikorev är kantarellerna tidiga i år.
-Men allt är i sin ordning, de brukar dyka upp kring midsommar. Det har regnat mycket på sina håll, då kommer svampen, säger han.
De tidiga kantarellerna är ofta av arten blek kantarell, eller sommarkantarell, som de brukar kallas. Den smakar och luktar likadant som vår vanligaste kantarell, men är blekgul eller nästan vit till färgen.
Kantarell, Cantharellus cibarius, är vår vanligaste kantarellart och känns lätt igen på den guldgula färgen och det karaktäristiska utseendet med trattformad fruktkropp och åsar som löper från hattens undersida ner på svampens fot.
En av kantarellens fördelar är att de innehåller D-vitamin, något som vi nordbor behöver. Fem till tio kantareller räcker för en människas dagsbehov, och torkade kantareller som sparats i flera år duger fortfarande.
Mathilda Andersson Nwachukwu/TT
Fakta: Kantarellsorter i Sverige
Det finns minst sex arter kantareller, av dem är följande ätliga och goda:
* Blek kantarell – Cantharellus pallens
* Kantarell – Cantharellus cibarius
* Rödgul trumpetsvamp – Cantharellus lutescens
* Trattkantarell – Cantharellus tubaeformis
Ett par av våra kantareller är mycket sällsynta och bör därför inte betraktas som matsvampar:
* Grå kantarell – Craterellus cinereus
* Svartnande kantarell – Cantharellus melanoxeros
Källa: Svampguiden.com