Foto: TTVisa alla (6)
Visa alla (6)

Tidigare C-ledaren Karin Söder har gått bort

Publicerad

Centerpartiets tidigare partiledare Karin Söder har gått bort. Det bekräftar Centerpartiet för SVT Nyheter. Karin Söder var landets första kvinnliga partiledare.

”Karin Söder har varit en unik banbrytare och förebild i svensk politisk historia. Hon var den första kvinnan i Centerpartiets presidium, den första kvinnan som blev Sveriges utrikesminister, den första kvinnan som chef för Socialdepartementet och den första kvinnan som partiledare i Sverige. Hennes engagemang har visat vägen för många andra kvinnor i politiken.” Det skriver Centerpartiet på sin hemsida.

Centerpartiets nuvarande ledare Annie Lööf nåddes av beskedet för några sedan.

– Hon var en av mina stora förebilder. Hon var en unik banbrytare, en förebild i svensk politisk historia. En sann pionjär som både vitaliserade politiken och samhället, säger Annie Lööf till SVT Nyheter.

Karin Söder var ett okänt namn när hon i valkampanjen 1970 kandiderade för Centerpartiet i Stockholms län. Men hon kom att göra raketkarriär inom politiken och blev snabbt ett känt namn för alla.

Redan knappt ett år efter valet 1970 blev hon vice ordförande i partiet med Thorbjörn Fälldin som partiledare. De båda kom sedan att nära samarbeta under många år i politiken. De ledde partiet i framgångsvalet 1973 med 25 procent av väljarkåren bakom sig.

Utrikesminister

Efter valet 1976 utsåg dåvarande centerledaren Thorbjörn Fälldin Karin Söder som utrikesminister i den första borgerliga trepartiregeringen. De tre åren fram till valet 1979 var politiskt turbulenta och Centerpartiet och Moderaterna tvingades lämna regeringen.

Men regeringen Fälldin kom tillbaka i valet 1979 och då bytte Karin Söder ansvarsområde. Hon blev socialminister och drev igenom beslutet att stänga systembutikerna på lördagarna. Reaktionerna blev häftiga och karikatyrtecknarna fick ett nytt objekt. Själv hänvisade hon i stridens hetta hela tiden till tacksamma reaktioner från anhöriga till alkoholister.

Övervann sjukdom

Karin Söder funderade på att trappa ned det politiska engagemanget efter ministeråren i hetluften. Men det blev tvärtom. Thorbjörn Fälldin avgick efter som han själv uttryckte det ha ”fått foten” av partiet. Vid stämman 1986 valdes Söder till partiledare och hon blev åter historisk. Sveriges första kvinnliga ledare för ett riksdagsparti.

En svår sjukdom tvingade henne dock att lämna den posten redan efter knappt ett år. Men hon övervann sjukdomen och kom igen i det offentliga livet, bland annat som ordförande för Rädda Barnen.

Karin Söder föddes 1928 i Värmland. Hon blev 87 år och dog tidigare i månaden i Täby.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer