Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
VLT:s politiska redaktör Matilda Molander beskriver Centerpartiet som ett missnöjt parti som måste läka ihop.

Ledarskribenten om missnöjet under Lööf: ”Valet av Demirok en kompromiss”

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet hade inte kontakt med gräsrötterna under valrörelsen, anser Matilda Molander, politisk redaktör på VLT, med ett förflutet i partiet. Och Muharrem Demirok har därför en svår uppgift framför sig.

– Man vill läka ihop partiet, det är väldigt tydligt, säger hon till SVT:s Politikbyrån.

Från Lööf till Demirok. Under torsdagen väljer Centerpartiet sin nya partiledare.

Enligt Matilda Molander är valet av Muharrem ”Murre” Demirok en kompromiss för att blidka partiets två falanger: landsbygden och storstäderna.

– Annie Lööf är en väldigt uppskattad ledare, men det finns slitningar inom partiet och en uppfattning om att det har varit ganska toppstyrt de senaste tio åren, säger hon i programmet.

Att Lööf har bedrivit en politik som främst varit riktad mot storstadsväljarna får medhåll av Anton Säll, debatt- och opinionsredaktör på Altinget.

– Jag tror de kommer jättenoga med att försöka få tillbaka sin landsbygdsprofil. De är måna om att det ska vara som förr, de vill känna snuttefilten.

Kritik mot budskapen i valet

Kritiken inifrån partiet, enligt Matilda Molander, har bland annat handlat om att sakfrågorna som lyfts varit för långt ifrån svenskarnas vardagsliv. Bland annat nämner hon valaffischerna med budskapen ”Medmänsklighet, inte rasism” och ”Män som slår ska aldrig komma undan”.

– Alla håller med men det ger ju inget svar på vad man ska göra åt dyra dieselpriser till exempel. Under valrörelsen stod många ute i landet och tänkte ”jaha är detta vad vi ska sätta upp?”.

”Följde vad Annie pekade på”

Annie Lööf sista år präglades av massavhopp. En tidigare högt uppsatt C-politiker, som Politikbyrån varit i kontakt med, anser att partiet blev mer slutet under åren hennes ledarskap.

– Det är svårt för centerpartister att prata med media, förhoppningsvis förändras den här kulturen med en annan partiledare, säger källan.

Ex-politikern delar också bilden av att partiet varit toppstyrt. Som exempel tar han Annie Lööfs besked om att stötta Magdalena Andersson i slutet av valrörelsen.

– Det fanns ingen diskussion alls i partiet. Medlemmarna rättade sig in i ledet och följde vad Annie pekade på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet