Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den moderatledda regeringen levererar inte moderat politik, enligt Ulrika Schenström. Foto: SVT

Tidigare toppmoderat om SD:s inflytande: ”Ett demokratiskt problem”

Publicerad

Sverigedemokraterna har ett mycket stort inflytande på regeringens politik, något som väcker kritik i de egna leden. Ulrica Schenström, tidigare statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt, är kritisk till upplägget – och anser att ”det borgerliga i regeringen är osynligt”.

– Jimmie Åkesson kan sätta veto på det han inte vill ha med, och det lyser igenom i budgeten, säger hon till Politikbyrån.

Att en partiledare som inte ingår i regeringen får permanent plats i det inre kabinettet är historiskt i Sverige – och resultatet av förhandlingarna på Tidö slott efter valet. I praktiken innebär det att partiet får delta i varje steg när många politiska förslag ska tas fram av regeringen.

I regeringskansliet sitter också fyra olika samordningskanslier – tre för varje regeringsparti och ett för Sverigedemokraterna.

Politikbyrån

Samordningskansliernas uppgift är, enligt Statsrådsberedningen ”att medverka till att den överenskomna politiken genomförs”. I budgetfrågor eller frågor som rör Tidöavtalet har SD:s samordningskansli lika stort inflytande som regeringens tre samordningskanslier.

Samtidigt har även de så kallade samordnarna, tjänstemän i samordningskanslierna, mycket att säga till om.

– Om inte samordnarna är överens, fattas inga beslut i regeringen, säger en person med god insyn.

Väcker kritik

Den här konstruktionen har väckt kritik hos oppositionen, men även i det egna laget. En av de som är kritiska är Ulrica Schenström, tidigare statssekreterare hos Fredrik Reinfeldt. Hon anser att Jimmie Åkesson har fått ”extremt mycket” att säga till om.

– Det är ironiskt att vi haft en S-regering som har lagt fram en mer borgerlig budget och att vi nu med en moderatledd regering inte levererar borgerlig politik, säger hon till Politikbyrån.

Hon är också kritisk till att Jimmie Åkesson inte kan granskas av KU, då han inte sitter i regeringen som minister.

– Det är ett demokratiskt problem att en partiledare som är med och tar regeringsbeslut inte kan granskas av Konstitutionsutskottet. Vi har den konstitution vi har för att KU ska kunna granska de beslut som regeringen tar.

”Otroligt begåvat”

Samtidigt påpekar Ulrica Schenström att det är långt kvar på mandatperioden och att det återstår att se hur det går framöver. Hon passar samtidigt på att ge lite beröm till Jimmie Åkesson.

– Det är otroligt begåvat att sätta sig i en position där man kan bestämma utan att behöva bli granskad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Politikbyrån

Mer i ämnet